Grzyb "detektyw" robi furorę w słoikach. Jeden składnik sprawi, iż nie straci koloru

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Jeśli znudziły ci się prawdziwki i szukasz oryginalnych pomysłów na przetwory, mamy idealną propozycję. Fioletowe grzyby świetnie wyglądają w słoikach, a do tego wybornie smakują. Jak przyrządzić lakówkę ametystową? Przepis jest banalnie prosty.
W świecie grzybów jest jeden szczególny gatunek, który zyskał przydomek "detektywa". To lakówka ametystowa, która często pojawia się na... cmentarzach i w miejscach dawnych pochówków. Niezwykła cecha sprawiła, iż bywa traktowana przez kryminalistykę jako nieoczekiwany trop w śledztwach. Zaskoczenie przychodzi jednak w momencie, gdy okazuje się, iż lakówkę można bez obaw zebrać i przyrządzić w kuchni. Świetnie nadaje się na przetwory, a dzięki bajecznemu kolorowi pięknie wygląda w słoikach


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Gdzie rośnie lakówka ametystowa? Znajdziesz ją w konkretnych miejscach
Lakówka ametystowa to niewielki grzyb, który od razu przyciąga uwagę intensywnym kolorem. Jej kapelusz dorasta do 5 cm średnicy i w młodym stadium mieni się głębokim fioletem. Z czasem barwa blednie, przechodząc w żółcie lub szarości. Blaszki są grube, rzadkie i często lekko pofalowane. Występuje w lasach liściastych i iglastych, na ściółce, w parkach, a także w miejscach bogatych w azot. Najczęściej spotykana jest jesienią, od września do listopada. Choć gatunek jest jadalny, jego smak jest neutralny, dlatego nie należy do najchętniej zbieranych.


W kuchni potrafi jednak zaskoczyć. Lakówkę można suszyć i dodawać do sosów, zup czy zapiekanek. Najlepiej prezentuje się jednak w przetworach. Po zamarynowaniu zachowuje jędrność i kolor, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek albo jako efektowny dodatek do różnych dań na stole.
OSTRZEŻENIE! Podczas zbierania trzeba zachować ostrożność. Lakówkę można pomylić z niejadalną lub trującą pieczarką czy fioletowymi gatunkami lejkówki, które nie nadają się do spożycia. Zanim włożysz okazy do garnka, upewnij się, iż to jadalne grzyby.


Grzyb Lakówka Amethystina-Seta Lakówka AmetystowaFot. www.istockphoto.com/siur


Jak przyrządzić lakówkę ametystową? Zrób z niej pyszne przetwory na zimę
Choć podczas gotowania grzyb traci intensywną barwę, istnieje prosty patent, by ją zachować. Wystarczy dodać do garnka kawałek świeżego buraka. Jego naturalny barwnik sprawi, iż fioletowe kapelusze nie stracą uroku i będą ozdobą spiżarni. Chcesz spróbować marynowanej lakówki? Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do wykonania 5-6 słoiczków.


kilogram lakówek,
średniego buraka,
2 szklanki wody,
szklankę octu 10 proc.,
łyżkę soli,
2 łyżki cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek pieprzu.


Na początku grzyby należy dokładnie oczyścić, opłukać i podgotować przez około 10 minut w osolonej wodzie z kawałkiem buraka. W tym czasie przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier, przyprawy i kilka plasterków buraka, a całość doprowadzamy do wrzenia. Do wyparzonych słoików przekładamy odcedzone grzyby i od razu zalewamy je gorącą marynatą. Następnie szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy przez około 20 minut, a po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Czy spotkałaś/eś kiedyś lakówkę ametystową podczas grzybobrania? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału