Grillowanie owoców – zaskakujące przepisy na słodkie przysmaki

shape.pl 1 miesiąc temu

Grillowane owoce to doskonały pomysł na letnie desery. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz i nadaje niepowtarzalnego aromatu. Poznaj zaskakujące przepisy na grillowane przysmaki, które zachwycą gości.

Jak przygotować owoce do grillowania?

Do grillowania nadaje się nie tylko mięso, ale również warzywa, a choćby owoce. Można z nich przyrządzić na przykład sałatkę na grilla – WINIARY udostępnia na swojej stronie wiele ciekawych przepisów, które warto wypróbować. Koniec z nudnymi kiełbaskami, czas na grillową rewolucję. Jednak przed przystąpieniem do grillowania, owoce należy odpowiednio przygotować. Większe, takie jak ananas czy arbuz, warto pokroić na grubsze plastry lub ćwiartki. Mniejsze, np. brzoskwinie, morele czy śliwki, można przekroić na pół i usunąć pestki. Banany najlepiej grillować w skórce, nacinając ją wzdłuż.

Aby owoce nie przywierały do rusztu i łatwiej było nimi manipulować, warto posmarować je olejem roślinnym lub roztopionym masłem. Można też skropić je sokiem z cytryny, co dodatkowo podkreśli ich smak.

Ananas z grilla z sosem miodowo-imbirowym

Ananas to król wśród grillowanych owoców. Jego słodycz idealnie komponuje się z grillowym dymem. Aby przygotować ten przysmak, należy:

1. Obrać ananasa i pokroić go na plastry o grubości ok. 2 cm;

2. Posmarować plastry olejem i ułożyć na rozgrzanym ruszcie;

3. Grillować przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż ananas się zrumieni.

Sos miodowo-imbirowy świetnie podkreśli smak grillowanego ananasa. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać 2 łyżki miodu, 1 łyżkę startego imbiru i sok z połowy limonki. Tak przygotowanym, należy polać grillowane plastry ananasa. Można wypróbować również Dressing figowo-musztardowy WINIARY.

Brzoskwinie z grilla z ricottą i migdałami

Grillowane brzoskwinie to klasyka letnich deserów. Ich delikatny smak i miękka konsystencja doskonale kontrastują z chrupkością prażonych migdałów. Aby przygotować ten przysmak, należy:

1. Umyte brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki;

2. Połówki posmarować olejem i ułożyć na ruszcie przecięciem do dołu;

3. Grillować przez ok. 5 minut, aż brzoskwinie zmiękną i lekko się zrumienią;

4. Zdjąć z grilla i nałożyć na każdą połówkę łyżkę ricotty;

5. Posypać posiekanymi, prażonymi migdałami.

Tak przygotowane brzoskwinie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kremowa ricotta i chrupiące migdały idealnie dopełniają smak grillowanego owocu.

Sałatka owocowa z grilla

Grillowane owoce świetnie sprawdzą się także jako składnik sałatki. Taka kompozycja to interesująca alternatywa dla tradycyjnych sałatek owocowych. Aby przygotować sałatkę z grillowanych owoców, potrzebne będą:

  • 2 gruszki;
  • 2 brzoskwinie;
  • 2 plastry ananasa;
  • garść rukoli;
  • 100 g sera pleśniowego;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Gruszki, brzoskwinie i ananasa kroimy na grubsze plastry. Owoce skrapiamy oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż owoce lekko się zrumienią. Kiedy będą gotowe, układamy na liściach rukoli, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i posiekane orzechy włoskie. Całość skrapiamy dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny. Sałatka z grillowanych owoców to doskonały pomysł na letni lunch lub kolację.

Grillowane owoce w wytrawnych daniach

Grillowane owoce to nie tylko słodkie desery. Mogą one z powodzeniem wystąpić także w wytrawnych potrawach, nadając im oryginalny smak i aromat. Brzoskwinie, figi czy plastry ananasa świetnie komponują się z grillowanymi mięsami, zwłaszcza z kaczką czy kurczakiem. Owocowy akcent przełamuje tłustość mięsa i dodaje mu wyrazistości. Takie zestawienia pozwalają odkryć zupełnie nowe oblicze owoców z grilla i zaskoczyć gości oryginalnymi połączeniami smakowymi.

Można polać je lekkim dressingiem – takim jak Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY, który pasuje do wielu dań. Dressing winegret z dodatkiem aromatycznych ziół i solą morską podkreśli smak zielonych sałat i sałatek ze świeżych warzyw.

Grillowane owoce – porady i wskazówki

Aby grillowanie owoców było udane, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • owoce powinny być dojrzałe, ale jeszcze dość twarde. Zbyt miękkie rozpadną się na grillu;
  • przed grillowaniem owoce warto posmarować olejem lub masłem, dzięki czemu nie będą przywierać do rusztu;
  • owoce grillujemy na średnio rozgrzanym grillu, aby nie przypalić ich z zewnątrz, a jednocześnie dobrze rozgrzać w środku;
  • grillujemy je krótko, przez 2-5 minut z każdej strony, w zależności od wielkości i stopnia twardości owoców;
  • grillowane owoce możemy podawać z lodami, bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czekoladowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Warto eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami, tworząc własne, niepowtarzalne kompozycje. Grillowane owoce to doskonały pomysł na letnie desery, które zachwycą gości i domowników. Dzięki prostym przepisom i wskazówkom każdy może przygotować te pyszne i efektowne przysmaki.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Idź do oryginalnego materiału