Makaron to podstawowy element włoskiej kuchni uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Występuje w setkach różnych wersji. Cienkie spaghetti, rurki penne, nadziewane tortellini czy ravioli to tylko przykładowe warianty, na które możesz postawić. Niezależnie od swojego wyboru, musisz jednak pamiętać o zasadach gotowania makaronu.
W przeciwnym razie choćby produkt najlepszej jakości nie będzie dobrze smakował. Uważaj, aby nie popełnić popularnego błędu, przed którym przestrzega m.in. włoski kucharz Mattia Centini.
Może cię zainteresować: Różnica między masłem a osełką to nie tylko cena. Możesz się mocno zdziwić
Czy powinno się płukać makaron? Włoski kucharz rozwiewa wątpliwości
Płukanie ugotowanego makaronu pod zimną, bieżącą wodą to częsta praktyka w polskich domach. Okazuje się jednak, iż jest wielkim błędem, przed którym przestrzega m.in. włoski kucharz Mattia Centini.
Mężczyzna pochodzi z gorącej Italii, jednak od lat mieszka w Krakowie, gdzie prowadzi warsztaty kulinarne. Aktywnie udziela się także w mediach społecznościowych i to właśnie na swoim instagramie: @throwbackpasta postanowił przestrzec internautów przed płukaniem makaronu po ugotowaniu. "Proszę, przestań!" – zaapelował do swoich obserwujących Mattia Centini.
Czytaj również: Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci
Dlaczego przepłukiwanie makaronu zimną wodą jest błędem?
Włoch w krótkim wideo na swoim profilu wytłumaczył, dlaczego płukanie makaronu jest złe. Mattia Centini twierdzi, iż makaron nie wyschnie, więc naprawdę nie ma sensu tego robić.
Powinieneś także wiedzieć, iż poprzez takie zachowanie spłukujesz warstwę skrobi, która wiąże makaron z sosem i wypłukujesz także z niego najcenniejsze składniki: błonnik, białko czy witaminy z grupy B zawarte w semolinie (mące).
Jak gotować makaron, aby wyszedł idealnie? Ten trik poprawi smak
Mattia Centini wytłumaczył, jak gotować makaron, aby ten wyszedł idealnie. Powinno się go wrzucić na już osolony wrzątek, dalej postępując według przepisu na opakowaniu.
"Jeśli wyjmiesz makaron z garnka, od razu wkładaj go do sosu i podrzucaj, jakby nie było jutra" - doradził swoim obserwującym. Można także delikatnie wymieszać makaron łyżką albo dodać do niego kroplę oliwy.
Jeszcze ważniejszą zasadą gotowania makaronu jest jednak to, aby dodać do niego odpowiednią ilość soli. Polacy sypią za mało tej przyprawy, przez co danie nie wychodzi odpowiednio wyraziste. Włoski kucharz uważa, iż idealna ilość to 1 łyżeczka soli na 100 g makaronu i litr wody.
Zobacz też:
Zacznij jeść ten owoc codziennie. Jest jednym z najzdrowszych na świecie
Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy
Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci