Witajcie po Świętach!
To mój pierwszy wpis w tym roku. Wczoraj wróciłam z rodziną z Polski, gdzie spędziliśmy tegoroczne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Dzisiaj, mając chwilę wolnego czasu, postanowiłam zająć się gotowaniem i upiec tartę. Świąteczne jedzenie już nam się trochę przejadło, więc przygotowałam bezglutenową, bezmięsną tartę z dodatkiem zielonych warzyw, sera Comté i parmezanu, polanych jajkami rozmąconymi w śmietanie. Tarta bezglutenowa z brokułami, porem i zielonym groszkiem jest niezwykle pyszna i syta.
Bezmięsna tarta bezglutenowa – jak ją przygotować bez mąki i glutenu? Mam na to sposób!
Mój przepis na tartę bezglutenową opiera się głównie na mące migdałowej i orzechowej, a także gumie arabskiej. Guma arabska pełni funkcję wiążącą i doskonale zastępuje błonnik. Oczywiście możecie ją zamienić na błonnik witalny lub pofiber (błonnik pochodzący ze skórki ziemniaków). Ja jednak preferuję gumę arabską, ponieważ:
- Jest praktycznie bez smaku.
- Spód do tarty wychodzi lekki, delikatny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny spód przygotowywany z mąki zbożowej.
Zielono mi – tarta pełna warzyw
Zależało mi, by moja tarta bezglutenowa smakowała jak klasyczna tarta na mące zbożowej, na przykład tarta brokułowa z kurczakiem, ale jednocześnie była bezglutenowa i niskowęglowodanowa.
Po świątecznych posiłkach, mimo iż starałam się ograniczać węglowodany, czuję się nieco przepełniona. Dlatego z euforią wracam do mojej ulubionej diety LCHF (Low Carb High Fat), która świetnie wpisuje się w moje codzienne potrzeby i pozwala na przygotowywanie takich dań jak ta tarta.
Podsumowując, ta zielona tarta bezglutenowa to idealna propozycja na lekki obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Jej bazą są chrupiące brokuły, słodki por i groszek, które doskonale komponują się z wyrazistym smakiem sera Comté i parmezanu. Dzięki bezglutenowemu spodowi na bazie mąki migdałowej i orzechowej, tarta jest nie tylko lekkostrawna, ale również odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej i niskowęglowodanowej.
Jej delikatny smak podkreślają aromatyczne przyprawy i aksamitna masa śmietanowo-jajeczna, która spaja wszystkie składniki. Ta tarta to dowód na to, iż zdrowa kuchnia nie musi oznaczać kompromisu w kwestii smaku.
Bezmięsna tarta bezglutenowa
DrukujSkładniki:
Spód do tarty
160 g mąki migdałowej
50 g mąki z orzechów laskowych
30 g gumy arabskiej
2 łyżki pofiber
2 łyżki zimnej wody
60 g masła, zimnego
½ łyżeczki soli
Nadzienie do tarty
250 g brokułów, u mnie mrożone
1 por
150 g zielonego groszku, mrożonego
80 g sera Comte
3 łyżki startego parmezanu
4 jajka
350 ml śmietany lub mleka
½ łyżeczki chili płatków
1 łyżka migdałów, drobno pokrojonych
Przygotowanie:
- Gumę arabską wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. Wymieszać obie mąki z błonnikiem.
- Zimne masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać mąki z błonnikiem i rozpuszczoną gumę arabską. Zagnieść składniki na ciasto. Zagniatać tylko do połączenia. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Nastawić piekarnik na 180ºC na termoobieg. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30 cm. wyrównać brzegi. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć spód do tarty papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać ceramiczne kuleczki.
- Piec spód przez 15 minut, wyjąć i lekko przestudzić.
- Brokuły podzielić na różyczki. Por pokroić na cienkie krążki. Wsypać groszek do garnka, dodać brokuły i por. Blanszować warzywa przez 3 minuty, po czym odcedzić i opłukać zimną wodą. Ułożyć warzywa na przestudzonym spodzie. Powtykać kostki sera Comte.
- Zmiksować krótko jajka ze śmietaną i solą i wylać na tartę. Posypać tartę parmezanem, płatkami chili i migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tartę przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika. Kroić tartę lekko przestudzoną. Smacznego!