Gotowanie bobu od A do Z. Sprawdź praktyczne wskazówki i triki, dzięki którym bób będzie pyszny i zdrowy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/al1962


Gotowanie bobu to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowaliśmy i możemy być rozczarowani jego smakiem. Podpowiadamy, jak długo gotować bób i czy wrzucać go do wrzątku, a może stopniowo zagotowywać w zimnej wodzie. Zobaczcie, jak ugotować bób oraz co zrobić, aby był lekkostrawny.

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu to zadanie, z którym poradzą sobie choćby początkujący kucharze.

  1. Wystarczy zagotować 2 litry wody w garnku, dodać łyżeczkę soli i wrzucić do wody 500 g bobu.
  2. Warzywo należy gotować przez około 15 minut, aby było al dente.
  3. Smakosze lubiący bardziej kremową konsystencję powinni gotować bób przez kolejne 5 minut.
  4. Starszy bób można gotować kolejne 5 minut.
  5. Ważne, aby wrzucać bób do wrzącej wody.

W naszej galerii można poznać sposoby na ugotowanie pysznego bobu

Właściwości odżywcze bobu

Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, iż jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę A,
  • kwas foliowy.

Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.

Zastosowanie bobu w kuchni

Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, iż ten może być jedzony na surowo. jeżeli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Na początku sezonu bób najlepiej smakuje podawany z masłem i szczyptą soli. Potem zaczynają się kulinarne eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują sałatki z bobem, zupy z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.

Zioła do gotowania bobu

Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znaleźć można:

  • kmin rzymski,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek.

Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie bobu.

Jak ugotować bób? Przetestuj sprawdzoną metodę na krzepkie w...

+6 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału