Jeśli lubicie gołąbki, ale macie ochotę na małe kulinarne szaleństwo, koniecznie wypróbujcie przepis na gołąbki à la borek. To nietypowe połączenie tradycyjnych smaków z zupełnie nową formą podania. Na pierwszy rzut oka przypominają turecki borek, zawijane, zrumienione i apetyczne, ale już po pierwszym kęsie czujesz znajome nuty klasycznych gołąbków. Idealne, by zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Serio, ten przepis to hit!
Zawinięte, podsmażone, pokochane – gołąbki à la borek
Uwielbiam jeść gołąbki, ale nie ukrywam – nie przepadam za ich gotowaniem. Zajmuje to sporo czasu, dlatego jeżeli już się za nie zabieram, to tylko wtedy, gdy mogę sobie pozwolić na kulinarny maraton. A jak już gotuję, to od razu cały wielki garnek. Kto by się bawił w pojedyncze sztuki?
Z czasem zaczęłam eksperymentować z nadzieniem – tradycyjny ryż zastępuję kaszą, ryżem kalafiorowym albo couscous. Tak powstały m.in. gołąbki z pęczakiem i soczewicą czy moje ulubione gołąbki z kuskusem i warzywami.
Ale prawdziwym hitem ostatnich dni są u mnie gołąbki à la borek – zawijane w cieniutkie kawałki kapusty, przypominające tureckiego boreka, ale z dobrze znanym, swojskim farszem. Wyglądają zupełnie inaczej niż klasyczne gołąbki, ale smakują równie dobrze – a może choćby lepiej!
Zaskocz rodzinę – zrób gołąbki, których jeszcze nie znają!
Odwieczne pytanie w mojej rodzinie brzmi: „A jaki sos do gołąbków?” Klasyka to oczywiście gołąbki w sosie pomidorowym, u nas zawsze pierwszy wybór. Ale przyznam szczerze, iż sama bardziej lubię wersję z sosem grzybowym albo aromatycznym curry. A jeżeli robię gołąbki z rybnym nadzieniem, to tylko z sosem krewetkowym – to już mój mały rytuał.
Ale w przypadku gołąbków à la borek nie było żadnych wątpliwości, jaki sos do nich pasuje najlepiej. Zdecydowanie jogurtowy z dodatkiem majonezu, czosnku i świeżych ziół. Lekki, orzeźwiający i świetnie balansujący intensywność farszu i chrupiącego ciasta. Pasuje idealnie i robi całą robotę!

gołąbków à la borek
DrukujSkładniki:
1 główka młodej kapusty lub białej
500 g mielonego mięsa, wieprzowo-wołowe
200 ml ryżu, waga sucha
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki kurkumy
30 g masła
Sos pomidorowy
2 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować przez około 30 minut w zależności od wielkości główki. Ostudzić, następnie odrywać liście pojedynczo i usunąć z nich twarde nerwy.
- Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i sól, wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Dodać wszystko do miski. Wsypać nieugotowany ryż, dodać mięso i całość dokładnie wymieszać na farsz.
- Farsz nakładać cienką warstwą wzdłuż liścia kapusty, zwijać w rulon i układać w okrągłym naczyniu żaroodpornym (średnica ok. 30 cm), zaczynając od brzegów i kierując się ku środkowi formy. Wierzch obłożyć kawałkami masła.
- Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać nim gołąbki. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C – do momentu, aż płyn odparuje, a na wierzchu pojawi się apetyczna skórka.
- W międzyczasie przygotować sos. Jogurt doprawić czosnkiem i ziołami. Podawać gołąbki z jogurtowym sosem. Smacznego!