Gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu. Proste, szybkie i smaczne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gniazdka bezowe- Pyszności


Przepis na proste gniazdka bezowe ze świątecznymi dekoracjami idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Prezentują się świetnie, a smakują jeszcze lepiej.

Beza na Wielkanoc

Chociaż święta kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkimi mazurkami, drożdżowymi babami i tradycyjnym sernikiem, to warto postawić na coś nowego i zaskakującego. Małe bezowe wieńce nie tylko smakują dobrze, ale stanowią też uroczą dekorację stołu. To świetny sposób na to, aby wykorzystać pozostałe po przygotowaniu mazurku białka. Ich pieczenie jest o wiele prostsze niż klasycznej bezy, a samo przygotowanie zajmie kilka chwil. Do dekoracji gniazdek możesz zaangażować najmłodszych członków rodziny. Z takiej słodkie atrakcji ucieszą się nie tylko dzieci.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Gniazdka bezowe

Składniki:

  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj białka i szczyptę soli. Zacznij miksować całość, stopniowo dodając drobny cukier. Aby dobrze ubić pianę z białek, należy pamiętać o najważniejszej zasadzie- piana nie ubije się, gdy będzie miała kontakt z tłuszczem. Dlatego ważne jest, aby naczynie i mieszadła do ubijania były dokładnie czyste i osuszone, a także trzeba bardzo uważać, aby oddzielone białka były wolne od żółtek, które zawierają tłuszcz.

Gniazdka bezowe- Pyszności

Na koniec dodaj do białek sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Przełóż jasną, sztywną pianę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę z papierem do pieczenia kształt przypominający gniazda. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.

Gniazdka bezowe- Pyszności

Upieczone gniazdka udekoruj cukrowymi ozdobami i czekoladowymi jajkami. Możesz je również wykorzystać jako spód do mini deserków i wyłożyć na górę bitą śmietanę i świeże owoce- ten przepis zdecydowanie możesz wykorzystać nie tylko od święta.
Smacznego!

Gniazdka bezowe- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału