Przepis na proste gniazdka bezowe ze świątecznymi dekoracjami idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Prezentują się świetnie, a smakują jeszcze lepiej.
Beza na Wielkanoc
Chociaż święta kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkimi mazurkami, drożdżowymi babami i tradycyjnym sernikiem, to warto postawić na coś nowego i zaskakującego. Małe bezowe wieńce nie tylko smakują dobrze, ale stanowią też uroczą dekorację stołu. To świetny sposób na to, aby wykorzystać pozostałe po przygotowaniu mazurku białka. Ich pieczenie jest o wiele prostsze niż klasycznej bezy, a samo przygotowanie zajmie kilka chwil. Do dekoracji gniazdek możesz zaangażować najmłodszych członków rodziny. Z takiej słodkie atrakcji ucieszą się nie tylko dzieci.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Gniazdka bezowe
Składniki:
- 4 białka
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj białka i szczyptę soli. Zacznij miksować całość, stopniowo dodając drobny cukier. Aby dobrze ubić pianę z białek, należy pamiętać o najważniejszej zasadzie- piana nie ubije się, gdy będzie miała kontakt z tłuszczem. Dlatego ważne jest, aby naczynie i mieszadła do ubijania były dokładnie czyste i osuszone, a także trzeba bardzo uważać, aby oddzielone białka były wolne od żółtek, które zawierają tłuszcz.
Gniazdka bezowe- Pyszności
Na koniec dodaj do białek sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Przełóż jasną, sztywną pianę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę z papierem do pieczenia kształt przypominający gniazda. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
Gniazdka bezowe- Pyszności
Upieczone gniazdka udekoruj cukrowymi ozdobami i czekoladowymi jajkami. Możesz je również wykorzystać jako spód do mini deserków i wyłożyć na górę bitą śmietanę i świeże owoce- ten przepis zdecydowanie możesz wykorzystać nie tylko od święta.
Smacznego!
Gniazdka bezowe- Pyszności