
Mimo niemieckiej nazwy, Gewurztraminer to prawdziwa eksplozja egzotycznych smaków i aromatów. Będzie to zatem doskonały wybór dla osób, które w winie szukają nieoczywistych połączeń i orzeźwiających, kwiatowo–owocowych nut. Podpowiadamy, co wyróżnia ten trunek, z czym warto go parować i w jakich drinkach odnajdzie się najlepiej.
Jak smakuje Gewurztraminer
W winie tym znajdziemy egzotykę w butelce. Da się w nim wyczuć między innymi aromaty liczi, marakui, ananasa, brzoskwini, róży, owoców tropikalnych oraz przypraw takich jak goździki, kardamon i cynamon. Wszystko to sprawia, iż trunek ten jest naprawdę wart uwagi.

Z czym parować wino Gewurztraminer
To niezwykle aromatyczne i wszechstronne wino doskonale paruje się z wieloma rodzajami potraw z całego świata. Szczególnie dobrze współgra z
Daniami kuchni azjatyckiej
Kuchnia tajska, indyjska, chińska i wietnamska są wręcz stworzone do parowania z tym rodzajem wina. Słodko–kwaśne i pikantne dania doskonale parują się z aromatyczną słodyczą Gewurztraminera. Wino to równoważy ostrość i podkreśla złożoność przypraw.
Sery
Gewurztraminer doskonale współgra z intensywnymi serami pleśniowymi, kozimi oraz wzbogaconymi o dodatki takie jak orzechy czy przyprawy.
Drób i mięsa
Kaczka, kurczak, wieprzowina i dziczyzna to doskonałe połączenie z naszym smakującym egzotyką winem.
Desery
Słodsze wersje Gewurztraminer doskonale komponują się z deserami owocowymi, korzennymi ciastami i panna cottą.
Gewurztraminer jako baza do drinków
Niezwykły aromat wina Gewurztraminer sprawia, iż smakuje ono doskonale zarówno solo, jak i jako baza do interesujących drinków. Podpowiadamy, jak w pełni wykorzystać jego potencjał, by zaskoczyć gości niezwykłymi koktajlami, które na długo pozostaną w ich pamięci.
Owocowo–kwiatowy aperitif
Ten drink z pewnością przypadnie do gustu wytrawnym smakoszom, którzy szukają lekkich, ale niezwykle aromatycznych połączeń.
Składniki:
- 120 ml wina Gewurztraminer
- 30 ml likieru z kwiatów czarnego bzu
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- 10 ml soku z cytryny
- Woda gazowana (około 30 ml)
Sposób przygotowania:
- Wlej do shakera likier z kwiatów bzu, sok z grejpfruta oraz sok z cytryny.
- Energicznie wstrząsaj przez około 20 sekund.
- Przecedź całość do kieliszka do wina.
- Delikatnie dolej Gewurztraminer, ciągle mieszając.
- Dopełnij wodą gazowaną.
Martini z orientalnym twistem
Jeśli ktoś lubi smakowite niespodzianki, to ten drink z pewnością przypadnie mu do gustu. Wypełniony tropikalnymi aromatami Gewurztraminer doskonale odnajdzie się w parze z egzotycznym liczi.
Składniki:
- 90 ml wina Gewurztraminer
- 30 ml wódki
- 30 ml soku z liczi
- świeży starty imbir
- 10 ml syropu cukrowego
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
- Do shakera włóż jeden owoc liczi i delikatnie rozgnieć muddlerem razem ze startym imbirem.
- Dodaj wódkę, sok z liczi, syrop cukrowy i sok z limonki.
- Energicznie wstrząśnij przez 15 sekund.
- Całość przecedź do schłodzonego kieliszka do martini.
- Delikatnie dolej wino Gewurztraminer, lekko mieszając.
Różany Spritz
Różany aromat jest nie do podrobienia. Dlatego drinki na jego bazie na długo pozostają w pamięci. Tak jak różany spritz z winem Gewurztraminer w roli głównej.
Składniki:
- 100 ml wina Gewurztraminer
- 30 ml wody różanej
- 20 ml likieru Aperol
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- 60 ml Prosecco
Sposób przygotowania:
- Do dużego kieliszka do wina wlej wodę różaną, Aperol, sok z cytryny i syrop cukrowy.
- Całość delikatnie zamieszaj.
- Dolej Gewurztraminer.
- Dopełnij Prosecco, przez cały czas delikatnie mieszając.
Zimowe grzane wino
Gewurztraminer doskonale sprawdzi się także podczas długich, zimowych wieczorów. Połączony z rozgrzewającymi dodatkami będzie wspaniałym uzupełnieniem spotkania ze znajomymi zarówno na co dzień, jak i od święta.
Składniki (porcja dla 4–6 osób):
- 750 ml Gewurztraminer
- 200 ml soku jabłkowego (
- 100 ml soku pomarańczowego
- 45 ml miodu
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 cm świeżego imbiru (pokrojonego w plastry)
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku połącz sok jabłkowy, sok pomarańczowy, miód i wszystkie przyprawy.
- Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut. uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj wino Gewurztraminer. Delikatnie wymieszaj.
- Pozwól grzane wino pod przykryciem przez 5 minut dla połączenia się aromatów.
- Przecedź drink przez sitko.
- Podawaj w kubkach z grubymi ściankami.
- Każdy kubek możesz udekorować plasterkiem pomarańczy.
Wino, które zachwyca
Mamy nadzieję, iż udowodniliśmy, jak niezwykłym winem jest nasz bohater. Jego egzotyczny smak, kulinarna wszechstronność i świetne współgranie z drinkami czyni z tego wina naprawdę wart uwagi trunek. Liczymy więc, iż Gewurztraminer będzie stale poszerzał grono swoich zwolenników, bo z pewnością na to zasługuje!












