Dla wielu z nas brukselka to koszmar dzieciństwa. Charakterystyczny gorzki posmak skutecznie zniechęcał. Tymczasem to warzywo jest pyszne pod warunkiem, iż zostanie odpowiednio przygotowane. Oto brukselka smażona z wędzonym boczkiem.
Okazuje się, iż za goryczkę kapusty brukselskiej odpowiada m.in. gotowanie jej w wodzie. Wystarczy ją jednak przygotować na parze lub usmażyć, by wydobyć z niej wszystkie walory smakowe i zachować prozdrowotne adekwatności. Przygotuj więc brukselkę smażoną z boczkiem. Będziesz zaskoczony jej fantastycznym smakiem. Jest chrupka i aromatyczna. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się także jako samodzielne danie.
Brukselka smażona z wędzonym boczkiem – przepis
Składniki:
- 500 g brukselki
- 200 g wędzonego boczku (bez kości)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- świeży koperek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą)
- 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Brukselkę dokładnie wyczyść i obierz pierwsze liście. Każdą przekrój nożem na czubku w kształcie litery x. Tak przygotowane warzywa duś przez 5 minut na parze.
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojony w kostkę lub niewielkie plastry boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj brukselki. Smaż całość na średnim ogniu przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W miseczce wmieszaj sos sojowy i syrop klonowy (lub miód). Sos wlej do brukselek i duś wszystko kolejne 3 minuty.
- Przed podaniem oprósz danie posiekanym świeżym koperkiem i ewentualnie tartym parmezanem. Serwuj ze świeżym pieczywem.
Zobacz także ten przepis: Nie musisz gotować brukselki, jej pieczona wersja jest o niebo lepsza
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę lasagne. To włoski przysmak w niezwykłym wydaniu: