Genialny sposób na znienawidzoną brukselkę. Z tym dodatkiem jest chrupiąca i pyszna

pysznosci.pl 1 rok temu

Dla wielu z nas brukselka to koszmar dzieciństwa. Charakterystyczny gorzki posmak skutecznie zniechęcał. Tymczasem to warzywo jest pyszne pod warunkiem, iż zostanie odpowiednio przygotowane. Oto brukselka smażona z wędzonym boczkiem.

Okazuje się, iż za goryczkę kapusty brukselskiej odpowiada m.in. gotowanie jej w wodzie. Wystarczy ją jednak przygotować na parze lub usmażyć, by wydobyć z niej wszystkie walory smakowe i zachować prozdrowotne adekwatności. Przygotuj więc brukselkę smażoną z boczkiem. Będziesz zaskoczony jej fantastycznym smakiem. Jest chrupka i aromatyczna. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się także jako samodzielne danie.

Brukselka smażona z wędzonym boczkiem – przepis

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 200 g wędzonego boczku (bez kości)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą)
  • 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę dokładnie wyczyść i obierz pierwsze liście. Każdą przekrój nożem na czubku w kształcie litery x. Tak przygotowane warzywa duś przez 5 minut na parze.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojony w kostkę lub niewielkie plastry boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj brukselki. Smaż całość na średnim ogniu przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W miseczce wmieszaj sos sojowy i syrop klonowy (lub miód). Sos wlej do brukselek i duś wszystko kolejne 3 minuty.
  4. Przed podaniem oprósz danie posiekanym świeżym koperkiem i ewentualnie tartym parmezanem. Serwuj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także ten przepis: Nie musisz gotować brukselki, jej pieczona wersja jest o niebo lepsza

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę lasagne. To włoski przysmak w niezwykłym wydaniu:

Idź do oryginalnego materiału