W Dworze Skrzynki odbyła się czwarta edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2024” organizowanego przez samorządową instytucję kultury – Instytut Skrzynki. Kapituła konkursowa oceniła 30 przekąsek w dwóch kategoriach: koła gospodyń wiejskich oraz restauracje. Celem konkursu jest popularyzacja tradycji przyrządzania dań i przekąsek z gęsiny, która ma nie tylko walory smakowe, ale także jest jednym z wyjątkowych polskich produktów, które dotychczas cieszyły się większym zainteresowaniem u naszych zachodnich sąsiadów, niż gościły na polskich stołach.
W kategorii restauracje Grand Prix zdobył Paweł Powroźnik i Restauracja “P jak pyszne” z Kępna za tatar siekany z gęsiny. Z Kół Gospodyń Wiejskich najwyżej oceniono “Źródlanki” z Tomic i Rybojedzka w gminie Stęszew za konfitowane żołądki gęsie na jabłkowej chmurce z szarej renety. – Wybór laureatów był bardzo trudny, bowiem tym razem uczestnicy zaprezentowali naprawdę wysoki poziom: zadbali nie tylko o smak, ale również wygląd prezentowanych przysmaków. Sposób podania nieraz był zaskakujący dla kapituły – powiedział Marek Gąsiorowski, honorowy prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska i przewodniczący kapituły. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
– W każdej edycji pojawia się kilku nowych uczestników i za każdym razem dzielą się swoimi spostrzeżeniami co do wydarzenia – podsumowała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, koordynatorka konkursu. – Tym razem również cieszyliśmy się opinią, iż poza możliwością poddania ocenie swoich kulinarnych wyczynów, konkurs jest także sposobem na podejrzenie jak robią to inni, poszukiwania inspiracji. Oczekiwanie na werdykt kapituły to między innymi czas na poznanie innych uczestników, rozmowy na temat tradycji kulinarnych i sposobów przyrządzania dań. Niespodzianką dla oczekujących na wyniki było także zwiedzanie Dworu Skrzynki z Janem Babczyszynem dyrektorem Instytutu jako przewodnikiem. Część z osób była tu po raz pierwszy i pozytywnie zaskoczył ich urok obiektu, jak i aktywność kulturalna – dodała.
Kolejny konkurs planowany przez organizatorów już w grudniu – tym razem w Muzeum Narodowym Rolnictwa i przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie będą to „Wigilijne smaki”. niedługo więcej informacji będzie można znaleźć na stronie www.instytutskrzynki.pl. Tam równie komplet wyników, galeria zdjęć i więcej informacji.
Przygotował: Instytut Skrzynki