Wczoraj były szparagi z zielonym kremem z edamame, a dziś… makaron ze szparagami w roli głównej – tym razem w aksamitnym, kremowym sosie serowym. Przyznam się bez bicia, iż tagliatelle zrobiłam własnoręcznie, bo akurat miałam chwilę wolnego i potrzebę wyrabiania ciasta była silniejsza niż zdrowy rozsądek.
Kremowy makaron ze szparagami – domowy hit na wiosnę!
Nie będę się dziś rozpisywać o prozdrowotnych adekwatnościach szparagów – zrobiłam to już wczoraj i nie będę się powtarzać (choć mogłabym, bo temat wdzięczny). Za to muszę napisać, iż makaron ze szparagami, tak kremowy i delikatny w smaku, rozkocha w sobie choćby najbardziej opornych. Oczywiście to nie przypadek – to zasługa domowej roboty tagliatelle, serowego sosu na bazie serka Łaciate, śmietany i parmezanu. Dla mnie ten zestaw to pewniak – sprawdza się zawsze, niezależnie od tego, czy dorzucę do niego szparagi, inne zielone warzywa, kurczaka czy choćby plasterek szynki z lodówkowego zapomnienia.
Ten serowy sos to też wdzięczne pole do kulinarnych eksperymentów. Dziś poszłam w lekko wiosenne nuty – dodałam sok i otartą skórkę z cytryny, wędzony boczek, natkę pietruszki, świeżą bazylię i obowiązkowo świeżo rozgnieciony w moździerzu czarny pieprz. Brzmi smacznie? Jeszcze jak! A najlepsze zostawiłam na koniec – końcówki szparagów po ugotowaniu zmiksowałam i dorzuciłam do sosu. Dzięki temu całość jeszcze bardziej smakowała… no właśnie, szparagowo!
Szparagi w sosie – ten makaron ze szparagami udowadnia, iż wiosna smakuje najlepiej z domowym tagliatelle i szczyptą cytrynowej świeżości
Delikatny, aromatyczny i obłędnie kremowy – ten makaron ze szparagami to prawdziwa pochwała wiosennych smaków. Domowe tagliatelle, kremowy sos serowy, wędzony boczek i cytrynowy akcent tworzą duet (a adekwatnie kwartet), który trudno przebić. Do tego zmiksowane końcówki szparagów, które dodają całości jeszcze więcej zielonego charakteru. Ten przepis nie wymaga kulinarnego dyplomu, tylko odrobiny chęci i kilku prostych składników. jeżeli szukasz dania, które wygląda jak z restauracji, ale smakuje jak dom – spróbuj koniecznie! Gwarantuję: kremowy makaron ze szparagami zostanie z Tobą na dłużej.

Kremowy makaron ze szparagami
DrukujSkładniki:
300 g świeżego makaronu tagliatelle
1 łyżka oliwy z oliwek
500 g zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dużych listków świeżej bazylii
200 g kremowego serka (np. Łaciate)250 ml śmietany min. 30% tłuszczu
250 ml mleka
30 g startego parmezanu
150 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
4 cienkie dymki (szczypior z cebulką)
sok i starta skórka z połowy cytryny
sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
wiórki parmezanu – do posypania
Przygotowanie:
- Ugotować tagliatelle w lekko osolonej wodzie. W przypadku makaronu suchego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Domowy makaron przygotować według tego przepisu i ugotować. Odcedzić, a następnie ponownie przełożyć do garnka. Wlać odrobinę oliwy i delikatnie przemieszać, aby zapobiec sklejaniu.
- Odkroić końcówki szparagów, pozostawiając dość długie kłosy. Gotować kłosy szparagowe oraz groszek zielony w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do lodowatej wody. Do tej samej wody dodać odcięte końcówki szparagów i gotować przez 7 minut. Zachować 200 ml wody z gotowania, a następnie zmiksować ją z ugotowanymi końcówkami szparagów.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, po czym przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na drugiej, głębokiej patelni zeszklić czosnek na maśle razem z sokiem i otartą skórką z cytryny oraz drobno pokrojonymi dymkami. Dodać zmiksowane szparagi, serek, boczek, parmezan, śmietanę i mleko.
- Podgrzewać na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i powstanie kremowy sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zagotować, po czym dodać wcześniej ugotowane szparagi z groszkiem oraz makaron. Lekko przemieszać.
- Podawać makaron posypany natką pietruszki, dymką i wiórkami parmezanu. Smacznego!