Gdy życie daje Ci szparagi – zrób z nich kremowy makaron!

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Wczoraj były szparagi z zielonym kremem z edamame, a dziś… makaron ze szparagami w roli głównej – tym razem w aksamitnym, kremowym sosie serowym. Przyznam się bez bicia, iż tagliatelle zrobiłam własnoręcznie, bo akurat miałam chwilę wolnego i potrzebę wyrabiania ciasta była silniejsza niż zdrowy rozsądek.

Kremowy makaron ze szparagami – domowy hit na wiosnę!

Nie będę się dziś rozpisywać o prozdrowotnych adekwatnościach szparagów – zrobiłam to już wczoraj i nie będę się powtarzać (choć mogłabym, bo temat wdzięczny). Za to muszę napisać, iż makaron ze szparagami, tak kremowy i delikatny w smaku, rozkocha w sobie choćby najbardziej opornych. Oczywiście to nie przypadek – to zasługa domowej roboty tagliatelle, serowego sosu na bazie serka Łaciate, śmietany i parmezanu. Dla mnie ten zestaw to pewniak – sprawdza się zawsze, niezależnie od tego, czy dorzucę do niego szparagi, inne zielone warzywa, kurczaka czy choćby plasterek szynki z lodówkowego zapomnienia.

Ten serowy sos to też wdzięczne pole do kulinarnych eksperymentów. Dziś poszłam w lekko wiosenne nuty – dodałam sok i otartą skórkę z cytryny, wędzony boczek, natkę pietruszki, świeżą bazylię i obowiązkowo świeżo rozgnieciony w moździerzu czarny pieprz. Brzmi smacznie? Jeszcze jak! A najlepsze zostawiłam na koniec – końcówki szparagów po ugotowaniu zmiksowałam i dorzuciłam do sosu. Dzięki temu całość jeszcze bardziej smakowała… no właśnie, szparagowo!

Szparagi w sosie – ten makaron ze szparagami udowadnia, iż wiosna smakuje najlepiej z domowym tagliatelle i szczyptą cytrynowej świeżości

Delikatny, aromatyczny i obłędnie kremowy – ten makaron ze szparagami to prawdziwa pochwała wiosennych smaków. Domowe tagliatelle, kremowy sos serowy, wędzony boczek i cytrynowy akcent tworzą duet (a adekwatnie kwartet), który trudno przebić. Do tego zmiksowane końcówki szparagów, które dodają całości jeszcze więcej zielonego charakteru. Ten przepis nie wymaga kulinarnego dyplomu, tylko odrobiny chęci i kilku prostych składników. jeżeli szukasz dania, które wygląda jak z restauracji, ale smakuje jak dom – spróbuj koniecznie! Gwarantuję: kremowy makaron ze szparagami zostanie z Tobą na dłużej.

Kremowy makaron ze szparagami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 10 min 10 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

300 g świeżego makaronu tagliatelle

1 łyżka oliwy z oliwek

500 g zielonych szparagów

3 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 dużych listków świeżej bazylii

200 g kremowego serka (np. Łaciate)250 ml śmietany min. 30% tłuszczu

250 ml mleka

30 g startego parmezanu

150 g wędzonego boczku

2 łyżki masła

100 g zielonego groszku (może być mrożony)

4 cienkie dymki (szczypior z cebulką)

sok i starta skórka z połowy cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

wiórki parmezanu – do posypania

Przygotowanie:

  1. Ugotować tagliatelle w lekko osolonej wodzie. W przypadku makaronu suchego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Domowy makaron przygotować według tego przepisu i ugotować. Odcedzić, a następnie ponownie przełożyć do garnka. Wlać odrobinę oliwy i delikatnie przemieszać, aby zapobiec sklejaniu.
  2. Odkroić końcówki szparagów, pozostawiając dość długie kłosy. Gotować kłosy szparagowe oraz groszek zielony w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do lodowatej wody. Do tej samej wody dodać odcięte końcówki szparagów i gotować przez 7 minut. Zachować 200 ml wody z gotowania, a następnie zmiksować ją z ugotowanymi końcówkami szparagów.
  3. Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, po czym przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na drugiej, głębokiej patelni zeszklić czosnek na maśle razem z sokiem i otartą skórką z cytryny oraz drobno pokrojonymi dymkami. Dodać zmiksowane szparagi, serek, boczek, parmezan, śmietanę i mleko.
  4. Podgrzewać na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i powstanie kremowy sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zagotować, po czym dodać wcześniej ugotowane szparagi z groszkiem oraz makaron. Lekko przemieszać.
  5. Podawać makaron posypany natką pietruszki, dymką i wiórkami parmezanu. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału