…Gdy nie mam ochoty na lepienie kotletów mielonych…

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Pieczeń rzymska – idealne rozwiązanie, gdy nie mam ochoty na lepienie kotletów mielonych. Wystarczy wymieszać składniki, uformować masę i upiec, a efekt jest równie pyszny, a przy tym mniej pracochłonny!

Zastanawiam się tylko, dlaczego w Polsce to danie nazywamy pieczenią rzymską. Czy faktycznie ma coś wspólnego z kuchnią włoską, czy to tylko nazwa, która przyjęła się z czasem? Może warto zgłębić jej historię i pochodzenie!

Zrób raz, ciesz się smakiem przez kilka dni – pieczeń rzymska dla zabieganych!

Tak czy inaczej, dziś polecam przepis na pieczeń rzymską w stylu śródziemnomorskim – z suszonymi pomidorami, oregano i sosem pomidorowym marinara. Wybrałam mieszankę mielonego mięsa – pół na pół wieprzowinę i wołowinę. Dodałam też sporo cebuli, którą wcześniej zeszkliłam na oleju z przyprawami, by podkreślić smak dania.

Na szczególną uwagę w tym przepisie zasługuje sos pomidorowy marinara, który zredukowałam do gęstej konsystencji – na tyle, by móc posmarować nim wierzch pieczeni. Dzięki redukcji sos staje się intensywnie pomidorowy, mało wodnisty i pięknie karmelizuje się podczas ostatnich minut pieczenia. Resztę sosu podaję obok pieczeni – dla chętnych, którzy chcą dodać sobie jeszcze więcej smaku

Jak wspomniałam, pieczeń rzymską przyrządzam, gdy nie mam czasu w lepienie kotletów mielonych. Ten przepis jest jednak bardzo uniwersalny – można go wykorzystać nie tylko do pieczeni, ale także do przygotowania kotletów mielonych w sosie lub pulpetów. Wystarczy zmienić formę i sposób obróbki, a smak pozostanie równie pyszny!

Z czym podać pieczeń rzymską?

Pieczeń rzymska świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z kaszą, np. z pęczakiem lub bulgurem. Do tego warto dodać lekką sałatkę – np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek – lub klasyczne buraczki na ciepło lub na zimno w pysznej sałatce. jeżeli wolisz coś bardziej wyrazistego, spróbuj podać ją z grillowanymi warzywami lub pieczonym bakłażanem. Oczywiście, nie może zabraknąć sosu marinara, który podkreśli smak pieczeni!

Pieczeń rzymska z pomidorami

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Pieczeń

1 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego

8 pomidorów suszonych w oliwie

1 żółta cebula

1 czerwona cebula

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka natki pietruszki

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

100 ml śmietany, 36% tł.

1 łyżka oleju

Sos marinara

400 g krojonych pomidorów

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki muscovado cukru

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 220ºC na funkcję grilla. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem przypraw. Śmietanę wymieszać ze smażoną cebulą, dodać sól, pieprz i wszystko wymieszać na gładki farsz.
  3. Włożyć farsz do foremki, wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
  4. W międzyczasie zeszklić cebulę na oliwie wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i smazyć jeszcze przez minutę. Na koniec wlać pomidory, ocet balsamiczny i wsypać cukier. Gotować sos bez przykrywki przez 20 minut, aż większość płynu odparuje.
  5. Po 20 minutach pieczenia wyjąć pieczeń z piekarnika i posmarować grubo sosem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika i zawinąć w folię. Po 10 minutach pokroić na kawałki i podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału