Pieczeń rzymska – idealne rozwiązanie, gdy nie mam ochoty na lepienie kotletów mielonych. Wystarczy wymieszać składniki, uformować masę i upiec, a efekt jest równie pyszny, a przy tym mniej pracochłonny!
Zastanawiam się tylko, dlaczego w Polsce to danie nazywamy pieczenią rzymską. Czy faktycznie ma coś wspólnego z kuchnią włoską, czy to tylko nazwa, która przyjęła się z czasem? Może warto zgłębić jej historię i pochodzenie!
Zrób raz, ciesz się smakiem przez kilka dni – pieczeń rzymska dla zabieganych!
Tak czy inaczej, dziś polecam przepis na pieczeń rzymską w stylu śródziemnomorskim – z suszonymi pomidorami, oregano i sosem pomidorowym marinara. Wybrałam mieszankę mielonego mięsa – pół na pół wieprzowinę i wołowinę. Dodałam też sporo cebuli, którą wcześniej zeszkliłam na oleju z przyprawami, by podkreślić smak dania.
Na szczególną uwagę w tym przepisie zasługuje sos pomidorowy marinara, który zredukowałam do gęstej konsystencji – na tyle, by móc posmarować nim wierzch pieczeni. Dzięki redukcji sos staje się intensywnie pomidorowy, mało wodnisty i pięknie karmelizuje się podczas ostatnich minut pieczenia. Resztę sosu podaję obok pieczeni – dla chętnych, którzy chcą dodać sobie jeszcze więcej smaku
Jak wspomniałam, pieczeń rzymską przyrządzam, gdy nie mam czasu w lepienie kotletów mielonych. Ten przepis jest jednak bardzo uniwersalny – można go wykorzystać nie tylko do pieczeni, ale także do przygotowania kotletów mielonych w sosie lub pulpetów. Wystarczy zmienić formę i sposób obróbki, a smak pozostanie równie pyszny!
Z czym podać pieczeń rzymską?
Pieczeń rzymska świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z kaszą, np. z pęczakiem lub bulgurem. Do tego warto dodać lekką sałatkę – np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek – lub klasyczne buraczki na ciepło lub na zimno w pysznej sałatce. jeżeli wolisz coś bardziej wyrazistego, spróbuj podać ją z grillowanymi warzywami lub pieczonym bakłażanem. Oczywiście, nie może zabraknąć sosu marinara, który podkreśli smak pieczeni!

Pieczeń rzymska z pomidorami
DrukujSkładniki:
Pieczeń
1 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
8 pomidorów suszonych w oliwie
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka natki pietruszki
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
100 ml śmietany, 36% tł.
1 łyżka oleju
Sos marinara
400 g krojonych pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki muscovado cukru
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 220ºC na funkcję grilla. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem przypraw. Śmietanę wymieszać ze smażoną cebulą, dodać sól, pieprz i wszystko wymieszać na gładki farsz.
- Włożyć farsz do foremki, wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
- W międzyczasie zeszklić cebulę na oliwie wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i smazyć jeszcze przez minutę. Na koniec wlać pomidory, ocet balsamiczny i wsypać cukier. Gotować sos bez przykrywki przez 20 minut, aż większość płynu odparuje.
- Po 20 minutach pieczenia wyjąć pieczeń z piekarnika i posmarować grubo sosem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika i zawinąć w folię. Po 10 minutach pokroić na kawałki i podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!