Składniki na zupę piętnastominutową
Przepisy na szybki obiad powinny także obejmować składniki, które prawie zawsze znajdziemy w lodówce. W tym przypadku do przygotowania zupy piętnastominutowej będzie nam potrzebna:
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 1 marchewka,
- 300 g serka śmietankowego,
- 5 ziemniaków,
- 50 g żółtego sera,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 9 pieczarek,
- cebula granulowana,
- czosnek,
- sól, pieprz.
Jak widać, zdecydowana większość tych produktów powinna znajdować się w statystycznej polskiej lodówce. Dzięki temu będziemy mogli przygotować zupę piętnastominutową choćby bez konieczności zrobienia wcześniej zakupów.
Sprawdź również: Ta przyprawia sprawia, iż rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje
Zupa piętnastominutowa — sposób przygotowania
Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelnię wrzuć trochę masła i podsmaż przez kilka minut pieczarki. Dodaj marchew oraz ziemniaki i całość smaż, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie w garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj podsmażone warzywa i przypraw. W momencie, gdy bulion z warzywami zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj serek śmietankowy i cały czas mieszaj. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony, możesz przelać zupę do talerzy. Posyp ją startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Jesz je wieczorem? Nie dziw się, iż nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów
Bije na głowę zwykłą owsiankę. Jesienią jem z różnymi dodatkami i nie choruję
Jesienią dodaj do rosołu. Zapomnisz o przeziębieniu i złym samopoczuciu