1. Krem z pieczonej papryki i batatów – delikatna, lekko słodka, o aksamitnej konsystencji
Składniki:
2 czerwone papryki
1 duży batat
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
100 ml mleczka kokosowego
oliwa, sól, pieprz, chili do smaku
Sposób przygotowania:
2. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą – sycąca i pełna aromatycznych przypraw
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
przyprawy: kumin, chili, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
3. Zupa brokułowa z serem pleśniowym – aksamitna i wykwintna
Składniki:
1 brokuł
1 ziemniak
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
50 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
4. Orientalna zupa z soczewicy – pożywna i rozgrzewająca
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
1 pomidor
1 litr bulionu warzywnego
przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
5. Zupa krem z pieczarek i kaszy jaglanej – zdrowa i pełna smaku
Składniki:
300 g pieczarek
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego
sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Każda z tych zup to uczta dla podniebienia, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30-35 minut. Wypróbuj je i przekonaj się, iż domowa zupa może być nie tylko zdrowa, ale i obłędnie smaczna.