Gdy masz dość rosołu i pomidorówki. Oto 5 pysznych zup w pół godziny, rodzina ustawi się po dokładkę

natemat.pl 5 godzin temu
Jeśli masz dość klasycznego rosołu i pomidorowej, a chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym, to masz do wyboru na przykład pięć wyjątkowych przepisów na zdrowe, sycące i pełne smaku zupy. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne, iż nie obejdzie się bez dokładki.



1. Krem z pieczonej papryki i batatów – delikatna, lekko słodka, o aksamitnej konsystencji


Składniki:


2 czerwone papryki


1 duży batat


1 cebula


2 ząbki czosnku


1 litr bulionu warzywnego


100 ml mleczka kokosowego


oliwa, sól, pieprz, chili do smaku



Sposób przygotowania:


2. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą – sycąca i pełna aromatycznych przypraw


Składniki:


1 puszka czerwonej fasoli


1 puszka krojonych pomidorów


1 papryka czerwona


1 marchewka


1 cebula


1 ząbek czosnku


1 litr bulionu warzywnego


przyprawy: kumin, chili, oregano, sól, pieprz



Sposób przygotowania:


3. Zupa brokułowa z serem pleśniowym – aksamitna i wykwintna


Składniki:


1 brokuł


1 ziemniak


1 cebula


1 litr bulionu warzywnego


50 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)


sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:


4. Orientalna zupa z soczewicy – pożywna i rozgrzewająca


Składniki:


1 szklanka czerwonej soczewicy


1 marchewka


1 cebula


1 pomidor


1 litr bulionu warzywnego


przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz



Sposób przygotowania:


5. Zupa krem z pieczarek i kaszy jaglanej – zdrowa i pełna smaku


Składniki:


300 g pieczarek


1/3 szklanki kaszy jaglanej


1 cebula


1 litr bulionu warzywnego


2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego


sól, pieprz, tymianek



Sposób przygotowania:


Każda z tych zup to uczta dla podniebienia, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30-35 minut. Wypróbuj je i przekonaj się, iż domowa zupa może być nie tylko zdrowa, ale i obłędnie smaczna.

Idź do oryginalnego materiału