Naleśniki to proste mączne danie smażone na patelni, podawane w wersji na słodko i na słono. Uwielbiają je jednakowo najmłodsi oraz starsi. Nadają się na wykwintną kolację, jak i szybkie śniadanie. Myślałam, iż w przypadku tego dania nic już nie może mnie zaskoczyć. Do czasu, aż natknęłam się na przepis na naleśniku po grecku. gwałtownie okazało się, iż łączą w sobie wszystko to, co po prostu uwielbiam.
REKLAMA
Zobacz wideo Karolina i Aga z Love Never Lies o programie "Jest mi dalej przykro" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jak zrobić greckie naleśniki? Idealne na szybki obiad lub na wynos
Grecka alternatywa dla tradycyjnych naleśników na słodko oraz krokietów to kompozycja smakowa, która przypadnie do gustu każdemu. Miękkie i cieniutkie placuszki wypełnione są mięsnym farszem, warzywami oraz serem. Do tego obowiązkowo sos tzatziki, który idealnie komponuje się z wytrawnym nadzieniem i w mig przeniesie nas w kulinarną podróż do Grecji.
Lista potrzebnych składników:
Naleśniki (na ok. 20 sztuk): 2 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, pół szklanki wody gazowanej.
Farsz: 300 g piersi z kurczaka, 100 g sera feta, 2 cebule, garść oliwek, 1 pomidor, 1 marchewka, sól i pieprz, olej do smażenia.
Sos tzatziki: 200 g jogurtu greckiego, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Naleśniki fot. Richard Villalonundefined undefi/ iStock
Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste i miękkie? Przepis, do którego wrócisz nie raz
Przygotowanie naleśników po grecku nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Co więcej, to danie na drugi dzień również będzie smakować tak samo pysznie.
W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko i wodę. Miksuj, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Cebule pokrój w pióra, oliwki w plastry, pomidora w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj je do kurczaka na patelni, wymieszaj i smaż przez chwilę.
Ogórka obierz, pokrój na pół, wydrąż miąższ, a resztę zetrzyj na tarce. W misce połącz jogurt, oliwę z oliwek, czosnek, starty ogórek oraz sól i pieprz.
Na usmażone naleśniki nakładaj farsz, polewaj sosem tzatziki i zwiń je w rulon. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.