Galette z borówkami

justynadragan.pl 2 miesięcy temu

Cudowne galette z borówkami, czyli smak lata zamknięty w kruchym listkującym cieście. Obowiązkowo z gałką lodów i płatkami migdałowymi na brzegach. Poezja! Spróbuj


SKŁADNIKI:

(na jedno galette)

Ciasto kruche:

  • z tego przepisu

Nadzienie borówkowe:

  • 500 g świeżych borówek
  • 30 ml soku z cytryny
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche: ciasto przygotuj zgodnie z tym przepisem. Schłódź w lodówce.

Nadzienie borówkowe: borówki wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm (podsypuj odrobiną mąki). Na ciasto wysyp łyżkę mąki migdałowej, następnie wyłóż nadzienie borówkowe, zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi złóż do środka, dociskając. Wysmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wraz z papierem przenieś na płaską blaszkę. Schowaj do lodówki na 30 minut.

Składanie galette krok po kroku.

Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 35-40 minut. Galette z borówkami powinno się pięknie zarumienić. Nie przejmuj się, jeżeli odrobina soku z owoców się poza ciasto. Wyjmij z piekarnika, przestudź.

Podawaj z gałką ulubionych lodów (u mnie o smaku owoców leśnych),


RADY:

  • mąkę migdałową możesz zastąpić bułką tartą.
  • wystudzone galette kroi się lepiej lepiej – nadzienie borówkowe zastyga. Zdecyduj, czy wolisz jeść na ciepło, czy na zimno ;).

Idź do oryginalnego materiału