Cudowne galette z borówkami, czyli smak lata zamknięty w kruchym listkującym cieście. Obowiązkowo z gałką lodów i płatkami migdałowymi na brzegach. Poezja! Spróbuj
SKŁADNIKI:
(na jedno galette)
Ciasto kruche:
- z tego przepisu
Nadzienie borówkowe:
- 500 g świeżych borówek
- 30 ml soku z cytryny
- 80 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche: ciasto przygotuj zgodnie z tym przepisem. Schłódź w lodówce.
Nadzienie borówkowe: borówki wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm (podsypuj odrobiną mąki). Na ciasto wysyp łyżkę mąki migdałowej, następnie wyłóż nadzienie borówkowe, zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi złóż do środka, dociskając. Wysmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wraz z papierem przenieś na płaską blaszkę. Schowaj do lodówki na 30 minut.
Składanie galette krok po kroku.
Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 35-40 minut. Galette z borówkami powinno się pięknie zarumienić. Nie przejmuj się, jeżeli odrobina soku z owoców się poza ciasto. Wyjmij z piekarnika, przestudź.
Podawaj z gałką ulubionych lodów (u mnie o smaku owoców leśnych),
RADY:
- mąkę migdałową możesz zastąpić bułką tartą.
- wystudzone galette kroi się lepiej lepiej – nadzienie borówkowe zastyga. Zdecyduj, czy wolisz jeść na ciepło, czy na zimno ;).