Poznaj delikatne, FIT frytki z cukinii w chrupiącej panierce pieczone w piekarniku, które rozpływają się w ustach. Ekonomiczną przekąskę wykonasz w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub przekąskę dla całej rodziny.
Frytki z cukinii to zdrowsza i moim zdaniem smaczniejsza wersja tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Idealnie zastąpią ziemniaki na obiad. Nisko kaloryczne potrawy z cukinii są świetną propozycją dla osób będących na diecie. Cukinia wspomaga trawienie i dodatkowo odkwasza organizm. Cudowne warzywo smakują całej rodzinie. Zapraszam po sprawdzony przepis.
Frytki z cukinii – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml.
Proporcje podaję na 1 średnią cukinię o wadze 250 g, która zmieści się na 1 blaszce do pieczenia. Frytki są tak dobre, iż śmiało możesz robić z podwójnej porcji.
Panierka:
- 50 g sera żółtego
- 110 g bułki tartej (3/4 szklanki)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo do smaku oprószam upieczone frytki 3 szczyptami świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz 3 szczyptami soli.
Sposób wykonania frytek z cukinii pieczonych w piekarniku
Do przygotowania frytek z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: do panierki 2 głębokie talerze, ostrego noża i deski do krojenia. Przygotuj także blaszkę oraz piekarnik.
Krok 1. Przygotowuję panierkę
Do jednego talerza wbijam jajko i rozbełtuję widelcem. Dodaję drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą dzięki widelca.
Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą i starowany na grubych oczkach ser żółty. Wszystko mieszam ze sobą.
Młodej cukinii nie obieram, tylko myję i osuszam. Jedynie stare warzywo obieram i usuwam też gniazdo nasienne.
Cukinię kroję wzdłuż na pół. Następnie w słupki o grubości od 1 do 2,5 cm jak na zdjęciu.
Panieruję w pierwszym talerzu z jajkiem i śmietaną. Następnie panieruję też w drugim talerzu z bułką tartą i serem żółtym.
Tak obtoczone słupki cukinii układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą (odstęp 1 cm).
Krok 2. Smażę frytki z cukinii
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Piekę w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut, aż się zarumienią. W połowie pieczenia odwracam na drugą stronę, aby się równomiernie upiekły. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększam temperaturę do 200 stopni C, aby panierka na frytkach była bardziej chrupiąca.
Zarumienione frytki wyjmuję z piekarnika i oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Frytki z cukinii pieczone w piekarniku najlepiej smakują na gorąco podane z sosem czosnkowym, gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Z cukinii polecam także:
- soczyste kotlety mielone z cukinii
- pizza na spodzie z cukinii
- rolada z cukinii z pieczarkami
- pasztet z cukinii
- cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Życzę smacznego.