Nowa wersja Nutri-Score uwzględni najnowsze badania naukowe i pozwoli lepiej różnicować produkty pod względem zawartości soli i cukru. Jednocześnie weźmie pod uwagę specyfikę produktów regionalnych. Głównym celem tej zmiany jest walka z nadwagą i otyłością.
Francuscy ministrowie odpowiedzialni za gospodarkę, zdrowie, rolnictwo i handel podpisali w piątek, 14 marca, dekret zmieniający zasady obliczania systemu Nutri-Score.
Nutri-Score to system oceny produktów spożywczych na podstawie ich składu i wartości odżywczych, który klasyfikuje je w skali od A do E, gdzie A oznacza najzdrowszą opcję, a E – najmniej zdrową. Nowa wersja ma być bardziej rygorystyczna wobec niektórych przetworzonych produktów spożywczych, opierając się na aktualnych wynikach badań naukowych. Celem zmian jest poprawa czytelności systemu oraz zwiększenie jego skuteczności w promowaniu zdrowego stylu życia.
Nowy algorytm będzie lepiej rozróżniał produkty pod względem zawartości soli i cukru oraz dokładniej oceniał produkty pełnoziarniste bogate w błonnik w porównaniu do ich rafinowanych odpowiedników.
Regulacje przewidują także nowe podejście do klasyfikacji tłustych ryb (źródeł omega-3) i olejów, uwzględniające zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zmiany obejmą również ocenę napojów po względem zarówno zawartości cukru, jak i słodzików, by ograniczyć ich stosowanie jako zamienników.
Francuski rząd zapewnia, iż zmiany w systemie Nutri-Score nie powinny prowadzić do niesprawiedliwej klasyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych, takich jak sery czy wędliny, które w umiarkowanych ilościach mogą być częścią zdrowej diety. Algorytm Nutri-Score, który analizuje produkty w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml, może nie w pełni odzwierciedlać rzeczywiste korzyści zdrowotne wynikające z umiarkowanego spożycia tych produktów.
Aby ułatwić konsumentom zapoznanie się z nowymi zasadami, agencja zdrowia Santé Publique France uruchomi kampanię informacyjną w czerwcu 2025 r., podkreślającą m.in. rolę produktów mlecznych w zdrowej i zbilansowanej diecie.
System Nutri-Score pozostaje dobrowolny dla producentów żywności i dystrybutorów, którzy mają dwa lata na aktualizację opakowań.
(KzK)