Francuska napoleonka to pyszne i szybkie do przygotowania ciasto. To dwa blaty ciasta francuskiego przełożone domowym kremem budyniowym. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny wypiek.
Ciasto jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Zaczynamy od upieczenia blatów ciasta francuskiego. Gdy ciasta pieką się to przygotowujemy budyń. Teraz, gdy jest zimno za oknem, budyń możemy wystawić na dwór i gwałtownie ostygnie. Więc jak już upieczemy oba blaty to od razu możemy miksować krem. Trzeba tylko pamiętać, by masło wyjąć z lodówki 2h wcześniej, aby się ociepliło. Krem jest przepyszny, taki delikatny i aksamitny. Warto go wykorzystać do innych przepisów. Następnie blaty ciasta przekładamy kremem i już po 2 godzinkach w lodówce ciasto jest gotowe i możemy się nim zajadać.
Francuska napoleonka
Jest takie proste do przygotowania, zaledwie z kilku składników, a smakuje tak wykwintnie. Gorąco polecam!
Więcej przepisów na wypieki z domowym budyniem
- Biszkoptowa kremówka
- Drożdżówki z domowym budyniem i malinami
- Karpatka
- Ciasto kruche z budyniem
Francuska napoleonka
Ekspresowe do przygotowania ciasta na gotowym cieście francuskim z domowym kremem budyniowym.
Francuska napoleonka
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i dziurkujemy widelcem. Drugą część wkładamy do lodówki. Ciasto pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Studzimy. Następnie wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, dziurkujemy widelcem i również pieczemy na rumiano, około 15 minut.
* Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.
** jeżeli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 350g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.
Przygotowanie kremu budyniowego
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.
Napoleonka na cieście francuskim
ZŁOŻENIE CIASTA: Na desce układamy pierwszy blat ciasta francuskiego. Smarujemy go kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na min.2h. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Francuska napoleonka
Inspiracja