FOOD INSPIRATIONS: Wielkanoc - pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem
labelsout-lifedesigners.blogspot.com 9 lat temu
Rzeżucha
jest jednym z symboli Wielkanocy i zwykle w tym okresie pojawia się
w sklepach. Najczęściej jako element ozdobny w ładnych
doniczkach ze sztucznymi kurczaczkami.Niestety przez pozostałą część roku jest o niej cicho. Tymczasem
ta niepozorna roślinka ma oryginalny, ostry smak i
zapach, jest dość pikantna. Warto odkryć
w niej prawdziwy skarbiec zdrowia, bo rzeżucha to witaminy nie tylko na Święta.
Właściwości odżywcze
rzeżuchy
Liście
rzeżuchy zawierają niewielkie ilości białka
i cukrów, a bardzo duże witaminy K, witaminy Ci A oraz trochę
mniejsze witamin B1, B2, E i PP, kwasu foliowego oraz pantotenowego. Poza tym rzeżucha
jest zasobna w sole mineralne, w tym mangan, potas, magnez oraz bardzo dobrze
przyswajalne żelazo, wapń, siarkę i
jod.
Właściwości
zdrowotne rzeżuchy - jest szczególnie
polecana:
•dla
palaczy - ze względu na wysoką
zawartość witaminy C; osoby palące mają niedobory tego przeciwutleniacza
(nawet o 40% mniej niż osoby niepalące)
•dla
kobiet w ciąży, dzieci, przy niedokrwistości - rzeżucha jest źródłem
żelaza, magnezu i kwasu foliowego
•w
osteoporozie, ponieważ zawiera wapń
•w
cukrzycy - wpływa na obniżenie
stężenia glukozy we krwi a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową
pracę trzustki
•w
niedoczynności tarczycy - stanowi źródło łatwo przyswajalnego jodu
•odchudzanie
- usprawnia procesy przemiany materii i poprawia trawienie