Food Inspirations: obiad #4 - szparagi

labelsout-lifedesigners.blogspot.com 9 lat temu






Sezon na szparagi w pełni, ale jest dość krótki, trwa tylko kilka tygodni. Warto się pośpieszyć i spróbować tego warzywa. Szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawię mój pomysł na obiad z ich wykorzystaniem.



Właściwości:
•szparagi są niskokaloryczne: 100g to tylko 21 kcal
•zawierają kwas foliowy - chroni przed starzeniem, pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, niezbędny do utrzymania układu krążenia w dobrej kondycji

•białko glutation - pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn; odpowiednie stężenie glutationu w organizmie zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych

•asparagina - wspomaga pracę nerek, odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu

•błonnik - poprawia perystaltykę jelit

•inulina - niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

•zawierają sporo witamin i składników mineralnych m.in. C, E, beta karoten, potas, wapń


Uwaga!

Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować
wzdęcia.




PRZEPIS




Składniki: makaron pełnoziarnisty, szynka parmeńska, ser mozzarella, suszone pomidory, szparagi, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek



Wykonanie:

•zaczynamy od zagotowania wody w garnku, którą solimy i wrzucamy do niej makaron, gotować al dente

•następnie szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki

•gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną

•na patelni podgrzewamy trochę oliwy i dodajemy drobno posiekany czosnek - należy go lekko zeszklić

•teraz wrzucamy szparagi z garnka na patelnię i podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem

•dodajemy pokrojoną na kawałki szynkę, suszone pomidory

•przekładamy ugotowany makaron na patelnię, mieszamy całość i na koniec dorzucamy pokrojony na kawałeczki ser



Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału