Sezon na szparagi w pełni,
ale jest dość krótki, trwa tylko
kilka tygodni. Warto się
pośpieszyć i spróbować tego warzywa.
Szparagi są zdrowe,
apetyczne i łatwe
w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawię
mój
pomysł na obiad
z ich wykorzystaniem.
Właściwości:
•szparagi
są niskokaloryczne:
100g to tylko 21 kcal
•zawierają kwas foliowy -
chroni przed starzeniem, pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, niezbędny do utrzymania
układu krążenia w dobrej
kondycji
•białko glutation -
pomaga wątrobie
w usuwaniu toksyn; odpowiednie stężenie
glutationu w organizmie zapobiega rozwojowi komórek
nowotworowych
•asparagina
- wspomaga pracę nerek,
odpowiada za prawidłowy
poziom nawodnienia organizmu
•błonnik - poprawia
perystaltykę jelit
•inulina
- niezbędna do
wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie
układu
pokarmowego
•zawierają sporo witamin i składników mineralnych m.in.
C, E, beta karoten, potas, wapń
Uwaga!
Szparagi zawierają
dużo puryn,
które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w
organizmie, w związku
z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie
nerkowe. U osób
z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować
wzdęcia.
PRZEPIS
Składniki:
makaron pełnoziarnisty,
szynka parmeńska,
ser mozzarella, suszone pomidory, szparagi, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
•zaczynamy
od zagotowania wody w garnku, którą solimy i wrzucamy
do niej makaron, gotować
al dente
•następnie szparagi
myjemy, odcinamy zdrewniałe
końcówki i kroimy na
kawałki
•gotujemy
kilka minut w osolonej wodzie, aż
lekko zmiękną
•na
patelni podgrzewamy trochę
oliwy i dodajemy drobno posiekany czosnek - należy go lekko zeszklić
•teraz
wrzucamy szparagi z garnka na patelnię
i podsmażamy,
przyprawiamy solą i
pieprzem
•dodajemy
pokrojoną na
kawałki szynkę, suszone pomidory
•przekładamy ugotowany
makaron na patelnię,
mieszamy całość i na koniec
dorzucamy pokrojony na kawałeczki
ser