jeżeli przed tobą trudny tydzień i wiesz już, iż czasu w gotowanie będzie mało, to przygotuj pyszny obiad na dwa dni. Doskonale sprawdzi się kurczak w panierce, który po usmażeniu na długo zachowa swoją świeżość i aromat. Sprawdź, jak go zrobić i z czym podawać, żeby zaskoczyć swoją rodzinę.
REKLAMA
Zobacz wideo Matteo Brunetti brutalnie o zdolnościach kulinarnych Ady Fijał. "Nawet kurczaka nie potrafiła upiec"
Szybki obiad z kurczakiem. Czy parmezan pasuje do kurczaka?
Kurczak w panierce to klasyka gatunku, popularna nie tylko w restauracjach typu fast food, ale też na domowych stołach. Chrupiącą skórkę można przygotować na wiele różnych sposobów, a do najpopularniejszych z pewnością należy obtoczenie mięsa w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. To dobre metody, jednak mało aromatyczne. jeżeli chcesz, aby twój obiad był nie tylko smaczny, ale też bardzo wyrazisty i przywodził na myśl zagraniczną kuchnię, przygotuj panierkę z sera. Mowa nie o zwykłym wyrobie, a o włoskim parmezanie. Przygotowanie takiego kurczaka jest bardzo proste, a efekt zaskoczy choćby niejadków. Gotowe nuggetsy będą doskonałym pomysłem na dwudniowy obiad, ponieważ można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład frytkami, puree ziemniaczanym, z miksem sałat lub samym sosem.
Zobacz też: Ile może stać makaron w lodówce, a ile ryż? Wielu popełnia błąd. Eksperci podają konkretne terminy
Pyszny kurczak w panierce. Jak zrobić panierkę z parmezanu?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania panierowanych kurczaków, to:
500 gramów piersi z kurczaka,
około 60 gramów drobno startego parmezanu,
łyżeczka czosnku granulowanego,
sól,
pieprz,
szczypta papryki,
olej.
Kurczak: airfryer czy głęboki tłuszcz? Możesz smażyć na dwa sposoby
Na początek myjemy i osuszamy kurczaka. Następnie oczyszczamy mięso z błonek i kroimy w paseczki lub dużą kostkę.
Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i oblewamy odrobiną oleju. Do osobnego naczynia ścieramy na małych oczkach parmezan.
Teraz obsypujemy mięso drobno startym parmezanem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób, aby ser i przyprawy dokładnie oblepiły kurczaka.
Przyprawione mięso można usmażyć na dwa sposoby: na patelni w głębokim oleju lub w urządzeniu airfryer. W pierwszej wersji panierka wyjdzie gruba i chrupiąca, natomiast druga opcja jest znacznie zdrowsza z uwagi na mniejszą ilość tłuszczu.
jeżeli smażysz kurczaka w głębokim oleju, przełóż go z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe nuggetsy serwuj z ulubionym sosem, na przykład jogurtowym, majonezowym, musztardowym, czosnkowym, 1000 wysp, słodko-kwaśnym lub klasycznym keczupem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.