Zaskakujący filet z kurczaka na białej kapuście to przepis na pyszny obiad. Nietypowa zapiekanka z kapustą i sosem pomidorowym.
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z piersią z kurczaka w roli głównej, to dziś mam dla ciebie przepis, który moja rodzina po prostu uwielbia. Mówimy na to „polska pizza”, bo swoim kształtem nieco przypomina ten klasyk. Zapieczona w piekarniku kapusta z marynowanym kurczakiem i sosem pomidorowym w połączeniu ze startym serem to prawdziwe niebo w gębie. Na dodatek nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni na przygotowanie. Sprawdzi się zarówno na codzienne, rodzinne posiłki, jak i na wyjątkowe okazje.
Filet z kurczaka na kapuście
Składniki:
Marynata
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Reszta składników
- 1 biała kapusta
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 100 ml passaty pomidorowej z ziołami
- 200 tartego żółtego sera
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
- Białą kapustę kroję w grube plastry. jeżeli na rynku pojawia się młoda kapusta, to również możesz po nią sięgnąć.
- W miseczce łączę składniki na marynatę. Wlewaj olej, dodaję słodką paprykę, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. To łagodna wersja, która przypadnie do gustu również najmłodszym członkom mojej rodziny. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub chilli.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam przygotowaną wcześniej kapustę i smarują ją marynatą. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Tak przygotowaną kapustę umieszam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.
- Filety z kurczaka dzielę na dwie części i rozbijam. Zawsze robię to przez folię, aby uniknąć bryzgania i rozrywania się mięsa.
- Rozbite kawałki mięsa układam na podpieczonych kapustach i doprawiam solą oraz pieprzem.
- Dodaję passatę pomidorową i posypują startym serem mozzarella.
- Zmniejszam moc piekarnika do 160 st. Celsjusza i piekę całość przez kolejne 30 minut.
- Gotowe danie przekładam na talerze i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Nie czekam z podaniem – najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!
Filet z kurczaka na kapuście- Pyszności
Filet z kurczaka na kapuście- Pyszności
Filet z kurczaka na kapuście- Pyszności
Filet z kurczaka na kapuście- Pyszności