Filet Mignon | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Soczysty i soczysty filet mignon jest idealny na obiad lub inną wyjątkową okazję! Delikatny stek jest sezonowany, smażony i smarowany masłem czosnkowo-ziołowym. To przepis na steki, który można łatwo przygotować w domu!

W moim domu obiad ze stekiem to prawdziwa uczta! To ulubiona potrawa wszystkich, o którą zawsze proszą na urodziny i inne specjalne okazje. jeżeli Twoja rodzina ma to samo, musisz spróbować tego niezwykle prostego steku Juicy Air Fryer, pysznego steku z Salisbury i boskiego steku Ribeye.

Co to jest filet mignon?

Filet mignon to kawałek mięsa wyjęty z mniejszego końca polędwicy krowiej. Mignon to francuskie słowo, które oznacza „uroczy”, „delikatny” i „delikatny”. Restauracje używają tej nazwy do opisania mniejszego, grubszego kawałka mięsa. Jest tak niesamowicie delikatny, iż dosłownie rozpływa się w ustach! Ten przepis na filet mignon jest smażony i aromatyzowany najlepszymi z najlepszych! Masło, całe ząbki czosnku i świeże zioła.

Uwielbiam stek i wszystko, co można z nim zjeść. Można go łączyć z wieloma dodatkami, takimi jak warzywa, sałatki i chleb, i smakuje BARDZO DOBRY. Uzupełnij ten posiłek puree ziemniaczanym, chrupiącą zieloną sałatą i miękkimi puszystymi bułeczkami! Twoi goście będą Ci raz po raz dziękować za pyszność tej kolacji o jakości steak house!

Potrzebne składniki

Gotowanie filetu mignon jest proste i jednoznaczne. Ten stek byłby również pyszny z moim masłem kowbojskim lub masłem złożonym. Zrób ten przepis według własnego uznania! Dokładne wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Oliwa z oliwek: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, aby pomóc przysmażyć i przyrumienić steki.
  • Steki z filetu mignon: Do tego przepisu używam 4, 6-uncjowych filetów.
  • Sól koszerna: Sól gruboziarnista jest idealna do przyprawiania steków.
  • Pęknięty czarny pieprz: Uwielbiam dodatkową konsystencję i pikantność mielonego czarnego pieprzu. Zawsze znajdziesz mnie, jak dosypuję więcej!
  • Suszone przyprawy włoskie: Dodaje świetnego smaku i przyprawia stek.
  • Masło: Masło topi się i jest smarowane na filetach, aby uzyskać wspaniały smak!
  • Świeże zioła: Świeże gałązki rozmarynu i tymianku, ale użyj dowolnych ziół.
  • Całe ząbki czosnku: Obierz całe ząbki czosnku, a następnie wrzuć je na patelnię.

Przepis na filet mignon

Ten przepis eliminuje zgadywanie podczas gotowania filetu mignon. W rzeczywistości uzyskanie w domu efektu godnego steków jest całkiem proste! Podawaj na niedzielny obiad lub na specjalne okazje. Każdy będzie pod wrażeniem, bo to najlepszy filet mignon o niesamowitym smaku!

  1. Odstaw mięso i rozgrzej piekarnik: Po pierwsze, przed gotowaniem należy pozostawić mięso na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
  2. Rozgrzej olej na patelni: Na dużej żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek. Upewnij się, iż patelnia nadaje się do piekarnika. Rozgrzej olej, aż zacznie dymić, a następnie dodaj stek.
  3. Dopraw stek: Stek doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawami włoskimi.
  4. Obsmaż stek z obu stron: Dodaj przyprawione steki na gorącą patelnię i smaż, aż będą przysmażone i rumiane po obu stronach, około 2 minuty na stronę.
  5. Dodaj masło, czosnek i zioła: Dodać masło, ząbki czosnku, rozmaryn i gałązki tymianku.
  6. Przenieś patelnię do piekarnika: Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika i upiecz według własnych upodobań. Przed włożeniem steków do piekarnika sprawdź temperaturę steków, ponieważ mogą być już prawie gotowe. Steki można gotować w piekarniku nie dłużej niż 5 minut.
  7. Posmaruj stek roztopionym masłem ziołowym: Wyjmij steki z piekarnika, gdy osiągną żądaną temperaturę, a następnie posmaruj je roztopionym masłem z patelni.
  8. Okładka i Odpocznij steki: Na koniec przykryj steki folią i pozwól im odpocząć przez 5 minut, a następnie pokrój je i ciesz się nimi!

Filet z grilla Mignon

Postępuj zgodnie z instrukcją przyprawiania filetów, a następnie połóż je stroną do dołu na gorącym ruszcie grilla. Smaż w nienaruszonym stanie przez 5 minut z opuszczoną pokrywką. Obróć filety i smaż przez dodatkowe 5 minut pod przykryciem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, sprawdź temperaturę i gotuj, aż mięso będzie średnio wysmażone. To jest 130-135 stopni Fahrenheita. Odpocznij mięso przed pokrojeniem i ciesz się smakiem!

Porady dotyczące filetu mignon

Gotowanie steków może wydawać się onieśmielające, ale jestem tu, aby Ci pomóc! To prostsze niż myślisz i podoba mi się szybkość gotowania. Oto kilka dodatkowych rzeczy, o których warto pamiętać, aby Twój piękny kawałek wołowiny wyszedł idealnie!

  • Sprawdź temperaturę: Zgodnie z przepisem filet mignon jest średnio wysmażony, ale jeżeli wolisz inny stopień wysmażenia, ugotuj stek, aż osiągnie następującą temperaturę wewnętrzną: rzadki (120-125 stopni F), średnio wysmażony (130-135 stopni F) , średni (140-145 stopni F), średnio dobrze (150-155 stopni F) lub dobrze wypieczony (160 stopni F i więcej). Włóż termometr do mięsa w najgrubszą część steku.
  • Daj spokój: Gdy filet mignon osiągnie pożądaną temperaturę, odstaw go na chwilę. Pomoże to zachować wszystkie smaczne soki i sprawi, iż stek będzie wyjątkowo delikatny. Zwykle pozwalam moim stekom odpocząć przez około 10 minut.
  • Cięcie pod włos: Cięcie mięsa wzdłuż włókien oznacza cięcie go w kierunku przeciwnym do linii lub włókien widocznych w mięsie. Dlatego zawsze kroj filet mignon wzdłuż włókien, aby uzyskać smaczniejszy i delikatniejszy kęs!

Przechowywanie resztek filetu Mignon

Resztki filetu mignon rzadko się zdarzają, ale kiedy tak się stanie, jest to najlepszy dzień w historii! Twój filet mignon będzie najsmaczniejszy po wyjęciu z piekarnika, ale jeżeli zostaną Ci resztki, oto sposób, jak zachować świeżość. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami dotyczącymi przechowywania i podgrzewania resztek.

  • W lodówce: Przenieś resztki steku do hermetycznego pojemnika i przechowuj je w lodówce. Pozostanie dobre przez 3-4 dni.
  • Aby podgrzać: Podgrzewaj resztki na niskim poziomie i powoli! Zalecam 15-20 minut w temperaturze 275 stopni Fahrenheita.

Więcej pomysłów na obiad ze stekami

Oto kilka innych moich ulubionych, wypróbowanych przepisów na steki, które często powtarzają się w naszym domu. Stek nie powinien być zarezerwowany tylko na specjalne okazje, jest tak dobry, iż należy się nim delektować przez cały czas! Nie mogę się doczekać, aż wypróbujesz te przepisy. Pokochasz je!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Przed gotowaniem należy pozostawić mięso do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut, a następnie rozgrzać piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.

  • Na dużej żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek. Upewnij się, iż patelnia nadaje się do piekarnika. Tuż przed dodaniem steku rozgrzej olej, aż zacznie dymić.
  • Stek doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawami włoskimi.

  • Dodaj przyprawione steki na gorącą patelnię i smaż, aż będą przysmażone i rumiane po obu stronach, około 2 minuty na stronę.

  • Dodać masło, ząbki czosnku, rozmaryn i gałązki tymianku.

  • Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika i upiecz według własnych upodobań. Przed włożeniem steków do piekarnika sprawdź temperaturę steków, ponieważ mogą być już prawie gotowe. Steki można gotować w piekarniku nie dłużej niż 5 minut.

  • Wyjmij steki z piekarnika, gdy osiągną żądaną temperaturę, a następnie posmaruj je roztopionym masłem z patelni. Lubię mój stek średnio wysmażony, około 120-130 stopni Fahrenheita.

  • Przykryj steki folią i odstaw na 5 minut, zanim je pokroisz i będziesz cieszyć się nimi!

Kalorie: 665kcalWęglowodany: 1GBiałko: 31GTłuszcz: 59GTłuszcz nasycony: 24GTłuszcz wielonienasycony: 3GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26GTłuszcze trans: 0,5GCholesterol: 150mgSód: 175mgPotas: 536mgBłonnik: 0,3GCukier: 0,1GWitamina A: 363j.mWitamina C: 1mgWapń: 27mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału