Fenomenalna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrowa i niezwykle smaczna. Przepis na surówkę z gotowanych buraków
W skrócie
- Przepis na surówkę z buraków do obiadu
- Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?
- Właściwości zdrowotne buraków
- Co można zrobić z buraków?
Surówka z gotowanych buraków jest pyszna i bardzo zdrowa. Wspomaga m.in. naszą odporność i trawienie. Możesz zjeść ją jako przekąskę lub podać jako dodatek do obiadu, np. do gulaszu lub kotletów mielonych. Do zrobienia surówki potrzebujesz ugotowanych buraków. Możesz kupić już gotowe lub przygotować je samodzielnie: gotuj buraki ok. 1 godziny na małym ogniu. Dobrym pomysłem jest także upieczenie buraków - wystarczy każdy burak owinąć folią aluminiową, wstawić na blaszce do piekarnika i piec, aż będą miękkie przez ok. 1,5 godz.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować surówkę z buraczków gotowanych.
Przepis na surówkę z buraków do obiadu
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 1 kwaśne jabłko,
- pół cebuli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przepis na surówkę z buraków do obiadu
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 1 kwaśne jabłko,
- pół cebuli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?
- Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
- Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.
Sałatka śledziowa, którą zaskoczysz domowników. Jeden składnik jest najważniejszy
Mam dla ciebie niezawodny przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest pyszna, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się na karnawałowym stole. Jej przygotowanie jest…
Właściwości zdrowotne buraków
Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:
- duże ilości potasu,
- kwasu foliowego,
- witaminy C.
- Burak ćwikłowy swoje korzystne adekwatności zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się adekwatności zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)
Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków
Co można zrobić z buraków?
Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:
- barszcz czerwony,
- buraczki zasmażane,
- sałatka z buraków i rukoli,
- botwinka,
- sałatki z buraków,
- ćwikła,
- soki z buraka.
Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni: