Idealny biszkopt – brzmi jak wyzwanie? Nie z przepisem Ewy Wachowicz. Popularna polska producentka telewizyjna w rolce na Instagramie opublikowała przepis na idealny biszkopt ze śmietaną malinową z programu ewagotuje. Spróbujcie go sami!
Składniki
Do przygotowania biszkoptu z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne będą:
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Dodatkowo na malinową śmietanę:
- ½ litra śmietanki 30%
- 1 opakowanie masy śmietanowej malinowej
- truskawki, maliny i borówki
Sposób przygotowania biszkoptu
Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitej masy dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać pojedynczo oddzielone wcześniej żółtka, cały czas miksując. Do masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok. 24 cm). Wyrównaną masę włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę grzania 180 stopni Celsjusza i piec około 30-35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu należy przekroić go na 2 blaty.
Sposób przygotowania malinowej śmietany
Uprzednio schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać malinową masę i kontynuować ubijanie na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowaną masą należy przełożyć rozkrojone wcześniej blaty, pokryć nią wierzch biszkoptu oraz ozdobić świeżymi owocami. Smacznego!