Ewa Wachowicz w ten sposób robi biszkopt. Wychodzi idealny

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Idealny biszkopt – brzmi jak wyzwanie? Nie z przepisem Ewy Wachowicz. Popularna polska producentka telewizyjna w rolce na Instagramie opublikowała przepis na idealny biszkopt ze śmietaną malinową z programu ewagotuje. Spróbujcie go sami!

Składniki

Do przygotowania biszkoptu z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne będą:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Dodatkowo na malinową śmietanę:

  • ½ litra śmietanki 30%
  • 1 opakowanie masy śmietanowej malinowej
  • truskawki, maliny i borówki

Sposób przygotowania biszkoptu

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitej masy dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać pojedynczo oddzielone wcześniej żółtka, cały czas miksując. Do masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok. 24 cm). Wyrównaną masę włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę grzania 180 stopni Celsjusza i piec około 30-35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu należy przekroić go na 2 blaty.

Sposób przygotowania malinowej śmietany

Uprzednio schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać malinową masę i kontynuować ubijanie na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowaną masą należy przełożyć rozkrojone wcześniej blaty, pokryć nią wierzch biszkoptu oraz ozdobić świeżymi owocami. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału