Ruskie czy z mięsem? To akurat nie ma żadnego znaczenia, bo najważniejsze jest tu ciasto. jeżeli chcesz przygotować to najlepsze, zgodnie z tradycyjną recepturą, to świetnie sprawdzi się tu ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Poznaj prosty patent!
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz – w czym tkwi jego wyjątkowość?
Na całokształt smaku pierogów, istotny wpływ ma kilka czynników, ale najważniejszym z nich jest bez wątpienia ciasto. To odpowiednio przygotowane, w połączeniu z pysznym farszem powoduje, iż pierogi rozpływają się w ustach. Na to kultowe danie, każdy ma swoją własną niepowtarzalną recepturę. Jednak najlepiej sprawdzą się te tradycyjne przepisy. I taka właśnie jest opcja na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.
Ciasto na pierogi – Pyszności; foto: Canva
Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w dodatkach zaproponowanych przez jurorkę, jak i sposobie przygotowania ciasta. Dodaje do niego jajko, co nie każdy praktykuje. Istotny jest tu również wrzątek. Połączenie tych patentów, daje naprawdę wspaniałe rezultaty. jeżeli chcesz poznać szczegóły, to koniecznie zapoznaj się z przepisem na ciasto, zaproponowanym przez Ewę Wachowicz.
Jak zrobić ciasto na pierogi Ewy Wachowicz?
Gwiazda Polsatu, w swoim przepisie, nawiązuje do tradycyjnych receptur. Dlatego też zdecydowała się „zaparzyć” powstałą masę. Dzięki temu, lepienie pierogów jest przyjemne i nie powoduje ich rozpadania się. Poznaj szczegółowy przepis.
Składniki:
- pół kilograma mąki
- jajko
- wrzątek.
Sposób przygotowania:
Ilość składników na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz na pewno jest zaskoczeniem, ale możesz być pewny tego, iż końcowy rezultat pozytywnie cię zaskoczy. Rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Uformuj z niej kopczyk z dołkiem i stopniowo wlewaj do niego wrzątek. Przy pomocy noża, zagarnij składniki do środka. Pamiętaj, by dodać tyle wody, aby uzyskać coś w rodzaju cienkich klusek.
Pierogi ruskie – Pyszności; foto: Canva
Kolejnym krokiem jest wbicie całego jajka i ponowne połączenie składników, przy pomocy noża. Teraz, przystąp do wyrabiania ciasta rękoma. Gdy masa stanie się gładka, to jasny sygnał, iż ciasto jest odpowiednio przygotowane. Przykryj go ściereczką i pozostaw na około 20 minut, by odpoczęło. Następnie je rozwałkuj na cienki placek, wytnij krążki i wypełnij je swoim ulubionym farszem. Tu panuje pełna dowolność. Następnie ugotuj pierogi. Smacznego!
Zobacz również, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: