To tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem jest fermentowana kapusta, ale może zawierać także inne warzywa, np. rzodkiewki, czosnek czy imbir. W Polsce zwykle kojarzymy ją z kapustą pekińską, która jest mniej wyrazista w smaku i szybciej fermentuje niż nasza kapusta. Kimchi jest uznawane za zdrowe danie, pełne witamin, probiotyków i minerałów, które wspomagają trawienie i mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dzięki procesowi fermentacji staje się bogate w kwas mlekowy, co sprawia, iż jest łatwiej przyswajalne i ma adekwatności oczyszczające organizm.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Kimchi z kapusty pekińskiej
Powiązane
Wendy’s wchodzi do Polski. Trwa wyścig o masterfranczyzę
2 godzin temu
Dom na sprzedaz – wolin
7 godzin temu
Polecane
Probiotyki – dlaczego warto je stosować?
7 godzin temu
Nowe badanie: Leczenie otyłości może chronić przed rakiem
13 godzin temu
Biegunka: co może polecić farmaceuta? [edukacja pacjenta]
17 godzin temu
Ozempic zmienia smak potraw? "Mięso miało smak obory"
19 godzin temu