Europejski Festiwal Smaku 2025 startuje w Lublinie. Smaki, tradycja i muzyka na Starym Mieście

spottedlublin.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Jarmark Inspiracji w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie


Kulinarne atrakcje i wyjątkowe wydarzenia

Podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku nie zabraknie degustacji, pokazów kulinarnych i warsztatów, w tym m.in. instrukcji jedzenia ostryg czy spotkań z ekspertami dziedzictwa kulinarnego.

Organizatorzy przygotowali także konkursy, jak „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2025” czy „Good Chef Junior”, a także specjalne gotowanie na żywo – rosół po lubelsku według XVI-wiecznej receptury, podawany z cebularzem.

Sprawdź, co oferują i czego szukają mieszkańcy Lublina

Sprawdzam

Wydarzeniu towarzyszyć będą także koncerty, debaty i spektakle, m.in. wyjątkowy koncert Doroty „Sowy” Kuźieli, dedykowany drzewom Lubelszczyzny, oraz niedzielny koncert MAGICAL CELLO LIVE w klasztorze Dominikanów.

Finałem festiwalu będzie odpust z procesją i muzycznym zwieńczeniem.

Program Europejskiego Festiwalu Smaku 2025

Poniedziałek, 8 września

  • 18:30 – Warsztaty „Apetyt na życie” (Lilija Patonia), ul. Archidiakońska 6
  • 18:45 – Uroczyste otwarcie festiwalu i wernisaż wystawy fotografii „Dno oka. Z albumu rodzinnego Elizy Kunz”, krużganki klasztoru oo. Dominikanów

Wtorek, 9 września

  • 18:30 – Warsztaty „Chleb powszedni – sztuka prostoty”, ul. Archidiakońska 6
  • 19:00 – „Stacja badawcza dziedzictwa kulinarnego województwa lubelskiego”, spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim, sala Unii Lubelskiej, klasztor oo. Dominikanów

Środa, 10 września

  • 12:00 – Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto
  • 13:00 – Prezentacja wystawców i spacer po stoiskach
  • 14:00 – Warsztat „Instrukcja jedzenia ostryg”
  • 18:00 – Warsztaty „Podróż przez kolory i smaki herbaty”, Szkoła Lider, ul. Radziwiłłowska 5
  • 18:30 – Warsztaty „Smak miłości – odżywianie relacji”
  • 19:00 – „Stacja badawcza…”, prof. Jarosław Dumanowski

Czwartek, 11 września

  • 12:00 – Jarmark Festiwalowy, Stare Miasto
  • 14:00 – „Instrukcja jedzenia ostryg”
  • 16:30 – Debata „Tabulatura Jana z Lublina”, Szkoła Muzyczna im. T. Szeligowskiego
  • 18:00 – Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem sprzętu Robot Coupe, Szkoła Lider

Piątek, 12 września

  • 12:00–20:00 – Jarmark Festiwalowy, Stare Miasto
  • 12:00 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2025”, restauracja „Od Kuchni”, ul. Grodzka 26
  • 13:00 – Otwarcie Targów Ekonomii Społecznej, Scena Smaku przy Trybunale Koronnym
  • 13:30 – Występ Zespołu Śpiewaczego „Rola” z Motycza oraz Leica Open Day (prezentacja aparatów Leica, prowadzi Piotr Marek), krużganki przy skarbcu, klasztor oo. Dominikanów
  • 15:00 – Warsztaty z frywolitki, Stowarzyszenie Twórców Ludowych w Niemcach
  • 16:00 – Konkurs „Good Chef Junior”, Scena Smaku
  • 17:00 – Spotkanie „O roli dyplomacji kulinarnej…”, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Krakowskie Przedmieście 6
  • 18:00 – Spacer z Agatą Hrycaj „Szlakiem międzywojennych kawiarni i cukierni – od Rutkowskiego do Chmielewskich”, start Brama Krakowska
  • 18:15 – Projekt Re-Union Smaków: Teatr Malowania, plac Łokietka i ul. Kozia
  • 18:30 – Konkurs Good Chef Junior, ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 18:45 – Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 19:00 – Projekt Re:Union Smaków, kolacja komentowana „Karp po Augustiańsku” z udziałem Łukasza Modelskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 20:00 – Stacja Teatr „Lata dwudzieste, lata trzydzieste”, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym

Zobacz również

Prognoza pogody dla województwa lubelskiego. Ciepły poniedziałek i burzowy wtorek

Bieg Koziołka 2025 w Lublinie. Start ze Starego Miasta! Poznaliśmy trasę

Europejski Festiwal Smaku 2025 startuje w Lublinie. Smaki, tradycja i muzyka na Starym Mieście

Tragiczny wypadek w Lublinie. Kierowca autokaru wjechał w ogrodzenie targowiska, nie udało się go uratować [ZDJĘCIA]

Sobota, 13 września

  • 10:00 – KGW „Piotrkowianki” (Piotrków Pierwszy) – krótka historia haftu piotrkowskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 11:00 – Występ KGW „Piotrkowianki”, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 11:00 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, Stare Miasto
  • 12:00 – Występ KGW z Dąbrowicy, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 13:00 – Warsztaty kulinarne i ze zdrowego żywienia wspierające osoby z niepełnosprawnościami, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 13:00Lubelskie Spotkania Nalewkowe, restauracja „Od Kuchni”, ul. Grodzka 26
  • 13:30Leica Open Day – prezentacja aparatów Leica (prowadzi Piotr Marek), krużganki przy skarbcu, klasztor oo. Dominikanów
  • 15:00II Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy lubelskich na czas, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 16:00 – Pokaz kulinarny Szkoły Lider, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 17:00 – Pokaz kulinarny Euro-Toques – Marek Rybacki z uczniami ze Szkoły Lider, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 19:00 – Koncert „Drzewo 2.0” – Dorota „Sowa” Kuźiela, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym

Niedziela, 14 września

  • 10:00 – Prezentacja wystawców Podmiotów Ekonomii Społecznej, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 11:00 – KGW w Choroszczynce – prezentacja i adekwatności herbat fermentowanych, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 12:00 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, Stare Miasto
  • 12:30Stowarzyszenie Twórców Ludowych w Niemcach – warsztaty z szydełkowania, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 13:30Leica Open Day – prezentacja aparatów Leica (prowadzi Piotr Marek), krużganki przy skarbcu, klasztor oo. Dominikanów
  • 14:00 – „Podróż przez kolory i smaki herbaty” – pokaz kulinarny Andrzeja Rudzińskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 15:00 – Pokaz Szkoły Technikum Pszczelarskiego (Anna Szcześniak), Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 16:00Pokaz Robot Coupe, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 17:00 – „Rosół polski na żywo” – Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • 19:00 – Koncert ANDY GRABOWSKI – „MAGICAL CELLO LIVE”, bazylika klasztoru Dominikanów

Festiwal, który łączy tradycję z nowoczesnością

Europejski Festiwal Smaku to nie tylko kulinaria. Organizatorzy kładą duży nacisk na dziedzictwo regionu, prezentując m.in. dawne receptury czy przedwojenną mapę lubelskich restauracji podczas spacerów historycznych.

To także miejsce spotkań lokalnych producentów, twórców ludowych i artystów, którzy wspólnie tworzą wyjątkową atmosferę na ulicach Starego Miasta.

Każdego roku wydarzenie gromadzi dziesiątki tysięcy mieszkańców i turystów. To nie tylko okazja, by spróbować regionalnych specjałów, ale także, by wziąć udział w debatach, warsztatach i koncertach, które podkreślają wielokulturowość i bogactwo tradycji Lubelszczyzny.

Europejski Festiwal Smaku 2025 potrwa do 14 września.

Idź do oryginalnego materiału