Erytrol czy erytrytol

dietetykaga.pl 1 rok temu
Erytrol czy erytrytol to substancja słodząca stosowana przez osoby promujące zdrowy styl życia, a także osoby dbające o linię czy odchudzające się. Swoim wyglądem przypomina biały cukier, ale jest od niego o wiele zdrowszy. Dlaczego?

Czym jest erytrol?

Erytrol to produkt naturalny występujący w niektórych owocach (np. winogronach, gruszkach, arbuzach) czy wodorostach, chociaż na skalę komercyjną wytwarzany jest w procesie fermentacji glukozy przeprowadzonej przez różne drożdże. Występuje jako substancja słodząca E968. Jest trochę mniej słodki niż zwykły cukier, dlatego można go użyć trochę więcej niż zwykłego cukru. Warto wspomnieć, iż nasz organizm również w niewielkich ilościach wytwarza erytrol.

Dlaczego warto używać erytrolu?

  • Jest 20 razy mniej kaloryczny niż cukier, więc możemy go dodawać do słodkich potraw bez wyrzutów sumienia. Dlatego polecany tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dla porównania 1 g cukru dostarczy nam 4kcal, zaś 1g erytrolu dostarczy nam 0,2 kcal.
  • Nie powoduje skoków cukru we krwi, co jest istotne dla diabetyków i osób chorujących na insulinooporność. Jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zero.
  • Erytrol może zapobiegać próchnicy oraz hamować powstawanie kamienia nazębnego.
  • Jest odporny na działanie wysokiej temperatury nie tracąc swojej słodyczy, dlatego może być wykorzystywany do pieczenia, gotowania czy smażenia.
  • Nie powoduje efektu przeczyszczającego w porównaniu do innych polioli, jak np.ksylitolu.
  • Stosowany w umiarkowanych ilościach nie powinien nasilać objawów u osób cierpiących na zespół jelita wrażliwego (IBS).
  • Wchłania się z przewodu pokarmowego, nie ulegając przemianom metabolicznym. Zostaje wydalany w niezmienionej postaci w 90% wraz z moczem.
  • Może działać antyoksydacyjnie.
  • Może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące matki.

Wady erytrytolu

  • Nie sprawdzi się do wypieku ciast drożdżowych oraz chleba, gdyż drożdże nie potrafią fermentować polioli.
  • Niektóre publikacje podawały, iż erytrol może zwiększyć ryzyko zakrzepicy, udaru mózgu czy zawału serca. Badanie to jednak było przeprowadzone na bardzo małej liczbie osób (jedynie na ośmiu) i nie wzięto pod uwagę ich dotychczasowego stylu odżywiania i życia.

Na pewno warto w naszej diecie ograniczyć cukier, bo jest on szkodliwy, o czym pisałam już na blogu tutaj. A jeżeli lubimy słodkości, wybierajmy te zdrowsze słodzone erytrolem, które z pewnością nie wpłyną negatywnie na naszą figurę, a dodatkowo pomogą nam cieszyć się zdrowiem jak najdłużej.

Idź do oryginalnego materiału