Ekspresowy pasztet z wątróbki drobiowej. Wyborny przepis na pasztet bez pieczenia. Elegancki przysmak do rozsmarowywania na chlebie
W skrócie
- Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
- Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?
- Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?
Bardzo prosty i szybki do przygotowania pasztet z wątróbki drobiowej to prawdziwy rarytas. Nie wymaga pieczenia. Wystarczy podsmażyć wątróbkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować całość na gładką masę. Wierzch pasztetu warto przykryć rozpuszczonym masłem klarowanym, co sprawi, iż masa nie wyschnie i zachowa świeżość. Umytą i oczyszczoną wątróbkę możesz namoczyć w mleku. Dzięki temu będzie miała delikatniejszy smak i zamach.
Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienity pasztet z wątróbki drobiowej.
Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- dwie małe cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
- masło klarowane do smażenia,
do dekoracji: - 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
- świeży rozmaryn lub tymianek.
Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- dwie małe cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
- masło klarowane do smażenia,
do dekoracji: - 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
- świeży rozmaryn lub tymianek.
Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość przez kilka minut.
- Przełóż wątróbkę z cebulą do miski, dodaj sól, tymianek, pieprz oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
- Całość zmiksuj, na gładką masę.
- Przełóż pasztet do małych garnuszków lub miseczek.
- Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym.
- Dodatkowo możesz udekorować pasztet świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?
Wątróbka to danie, które ma zarówno zwolenników i przeciwników. Odpowiednio przygotowana może stanowić prawdziwy smakołyk. By była miękka i pozbawiona goryczki warto przestrzegać kilku zasad:
- Odpowiednie oczyszczenie wątróbki. Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon.
- Moczenie wątróbki w mleku. Umyte kawałki wątróbki warto zalać mlekiem i odstawić na minimum pół godziny. Mleko sprawi, iż wątróbka zmięknie, straci swój gorzki smak i intensywny zapach.
- Wątróbki nie soli się przed smażeniem, by nie stała się twarda i sucha.
- Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym, z obu stron, przekręcając ostrożnie, by nie nakłuć mięsa – wątróbka może wówczas pryskać.
Sprawdź także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Zobacz także przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni: