Ekspresowe ciasto czekoladowe. Ten przepis uratuje cię, gdy wpadną niespodziewani goście

g.pl 3 dni temu
Znasz to uczucie, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, a twoja lodówka świeci pustkami? Mamy dla ciebie przepis, który uratuje cię w tak trudnej sytuacji. Ten przepis na szybkie ciasto czekoladowe po prostu musisz znać. Robi się je w mgnieniu oka, a składniki praktycznie zawsze znajdziesz w swojej kuchni albo w osiedlowym spożywczaku.
Ciasto czekoladowe to smakowity przysmak, który świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Co więcej, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i nie ma opcji, iż ten przepis ci się nie uda. Koniecznie zapisz sobie nasz artykuł, żeby ten banalny przepis na pyszne i proste ciasto czekoladowe mieć zawsze pod ręką!


REKLAMA


Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków


Łatwe ciasto czekoladowe - potrzebne składniki
Do wykonania szybkiego ciasta czekoladowego będziemy potrzebować dosłownie kilku składników, które praktycznie zawsze znajdują się w naszej kuchni:


200 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
200 g cukru
80 ml oleju
1 duże jajko
180 ml wrzątku
180 ml mleka
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Natomiast do przygotowania polewy czekoladowej będziemy potrzebować:


250 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)


Z wymienionych składników wykonamy placek czekoladowy w okrągłej formie o średnicy 22 cm.
Proste ciasto czekoladowe - przepis krok po kroku
Przygotowanie ciasta czekoladowego rozpoczynamy od zmieszania ze sobą suchych składników. W dużej misce umieszczamy kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie do całości dodajemy mleko, olej oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy wrzątek i ponownie dokładnie mieszamy.


Połączone składniki przelewamy do przygotowanej wcześniej formy. Powinniśmy ją wysmarować masłem i dokładnie obsypać mąką lub kaszą manną. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Ciasto czekoladowe pieczemy przez około 40 minut. Przed wyjęciem najlepiej będzie jednak sprawdzić, czy ciasto jest już suche. Możemy to zrobić dzięki drewnianego patyczka, którym nakłuwamy ciasto. jeżeli na patyczku zostaje jeszcze lepkie ciasto, to czas pieczenia musi być odpowiednio dłuższy. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.


W tym czasie możemy wykonać polewę czekoladową. W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników. Polewę odstawiamy z ognia i czekamy, aż będzie chłodna i gęsta. Teraz możemy polać ciasto i gotowe. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału