Ekspresowa sałatka jajeczna nie tylko od święta. Dwa najłatwiejsze przepisy pod słońcem

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne; fot. OlegD / shutterstock.com


Sałatka jajeczna to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W okresie wielkanocnym jajka zjadamy w hurtowych wręcz ilościach. Dodajemy je do żurku lub barszczu i serwujemy jako przystawki. W przerwie między głównymi daniami z chęcią sięgamy po sałatki. Te przygotowane z jajek są wyjątkowo smaczne i sycące.
Poniżej prezentujemy dwa przepisy na smakowite rarytasy na świąteczny stół. Pierwszy to sałatka warstwowa z jajkiem i tuńczykiem z dodatkiem ogórka kiszonego. Drugi to sałatka jajeczna z marynowanymi pieczarkami i chrzanem. Przystawki warto przygotować dzień przed podaniem, aby poszczególne smaki fajnie się ze sobą przegryzły i uzupełniły.


REKLAMA


Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego


Sałatka jajeczna z tuńczykiem - warstwowa przystawka o dekoracyjnym wyglądzie i niesamowitym smaku
Sałatki warstwowe pięknie prezentują się w szklanej salaterce, która pozwala na podejrzenie wszystkich składników ułożonych jeden na drugim. Na święta proponujemy sałatkę jajeczną z tuńczykiem. Warstwową przystawkę przygotujesz z następujących składników:


4 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 por
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól pieprz
natka pietruszki do dekoracji


Sałatka jajeczna z tuńczykiem i jajkiem - jak przygotować ten specjał?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, sałatka jajeczna z tuńczykiem i jajkiem powinna mieć czas na ''przegryzienie się smaków'' w lodówce, dlatego jeżeli chcemy podać ją na święta, przysmak najlepiej przygotować w Wielką Sobotę. Aby łatwiej było układać poszczególne warstwy, najlepiej każdy składnik umieścić w osobnym naczyniu. Poniżej instrukcja przygotowania:


Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce
Ogórki kroimy w kostkę
Pora kroimy w talarki i sparzamy wrzątkiem na sitku
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy
Majonez, jogurt i musztardę umieszczamy w misce
Mieszamy i doprawiamy według uznania solą i pieprzem


Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Sałatka jajeczna z porem, jajkiem i tuńczykiem - jak układać poszczególne warstwy?
Kolejność układania poszczególnych warstw w salaterce nie jest przypadkowa. Dzięki temu nasza sałatka jajeczna z porem, tuńczykiem i pozostałymi składnikami, ma idealnie wyrazisty smak. Przedstawia się to następująco:


Na dno salaterki układamy jajka, posypując je odrobiną soli i pieprzu
Wykładamy połowę tuńczyka
Na tuńczyka wylewamy trochę sosu majonezowego (tak by przykrył całą warstwę)
Wykładamy kukurydzę, ogórki i pora
Doprawiamy solą i pieprzem
Polewamy sosem
Wykładamy pozostałą część tuńczyka
Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy sosem
Wierzch dekorujemy drobno posiekaną natką z pietruszki


Sałatka jajeczna z chrzanem - kwintesencja wielkanocnego smaku. Jak ją zrobić?
jeżeli szukamy przystawki, która doskonale obrazuje świąteczne smaki, to doskonałym wyborem jest sałatka jajeczna z chrzanem. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:


5 jajek ugotowanych na twardo
150 g pieczarek marynowanych
200 g szynki (w kawałku)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
1 por
4-5 łyżek majonezu
2 łyżeczki chrzanu ze słoika
przyprawy: sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie)


Sałatka jajeczna z szynką - przygotowanie składników
Wystarczy kilka kroków, aby przygotować smakowitą wielkanocną sałatkę jajeczną z chrzanem, szynką i marynowanymi pieczarkami. Szczegóły poniżej:


Pieczarki, groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy
Pieczarki kroimy w kostkę
Jajka obieramy i kroimy w kostkę
Pora kroimy w talarki i sparzamy wrzątkiem na sitku
Szynkę kroimy w kostkę
Wszystkie składniki umieszczamy w misce


Sałatka jajeczna z porem, chrzanem, szynką i pieczarkami - jak zrobić sos majonezowo-chrzanowy?
Gdy wszystkie składniki na sałatkę jajeczną z porem, szynką, chrzanem i pieczarkami marynowanymi są już przygotowane, zabieramy się za sos. Receptura jest banalnie prosta. Wystarczy wymieszać ze sobą chrzan i majonez, a następnie doprawić według uznania solą i pieprzem. Aby podkręcić smak sosu, można dodać drobno posiekany koperek. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Którą sałatkę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału