Eksperci zalecają wyeliminowanie tej żywności z diety po sześćdziesiątym roku życia, ponieważ zwiększa ona ryzyko raka i chorób serca Zdrowie | czasopismo

ochrona24.info 2 miesięcy temu

Od 60. roku życia (lub więcej) należy zwrócić większą uwagę na dietę zapobiegającą różnym chorobom, w tym wykluczając niektóre pokarmy mogące zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów.

Ile białka muszą spożywać kobiety po 50. roku życia, aby zyskać masę mięśniową?

Jednym z ważnych aspektów, które należy wziąć pod uwagę, są białka. Chociaż są niezbędne, nie wszystkie źródła są równie pożywne. W rzeczywistości dietetycy zalecają, aby osoby powyżej 60. roku życia ograniczyły spożycie niektórych mniej zdrowych źródeł białka.

Niektóre rodzaje białek nie są korzystne dla wszystkich. Zdjęcie: Freebeck.

Po co eliminować to białko?

Cytowane przez Jessicę Cording, dietetyczkę Portal prezentacyjnyPodkreśla, iż ​​w zdrowej diecie może znaleźć miejsce każdy produkt spożywczy i żadnego z nich nie należy całkowicie unikać. Przestrzega jednak, iż w szóstej dekadzie życia lepiej ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie przetworzonego.

Oto sygnały, jakie daje organizm, gdy nie jesz wystarczającej ilości białka

„Istnieje wiele dowodów łączących choćby umiarkowane spożycie przetworzonych mięs, takich jak wędliny, bekon, kiełbaski, wędliny i wędliny, ze zwiększonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów, chorób serca i innych schorzeń” – dodał. jeżeli ludzie nie zaczną po 60. roku życia „Ponieważ ludzie już zaczynają ograniczać swoją konsumpcję, teraz jest na to dobry moment”.

Osoby starsze nie powinny jeść przetworzonego mięsa. Zdjęcie: Freebeck.

Opinia Cordinga nie jest jedyna. Erin Palinsky-Wade, inna dietetyczka, zwraca uwagę, iż osoby powyżej 60. roku życia powinny ograniczyć wysokotłuszczowe przetwory mięsne, ponieważ częste ich spożywanie może nasilać stany zapalne w organizmie.

Które orzechy zawierają najwięcej białka, które może pomóc w regeneracji mięśni?

„Te mięsa są często bogate w tłuszcze nasycone i sód, co może zwiększać ryzyko chorób serca i wysokiego ciśnienia krwi, które stają się częstsze wraz z wiekiem” – mówi. „Wiele przetworzonych mięs ma wysoką zawartość sodu” – mówi. „Może to stanowić problem dla osób starszych, które muszą ograniczyć spożycie soli ze względu na wysokie ciśnienie krwi lub inne schorzenia”.

Chociaż przetworzone mięso jest źródłem białka, ryzyko dla zdrowia związane z jego spożyciem przewyższa korzyści.

Przetworzone mięso jest szkodliwe dla zdrowia. Obraz: Pixabay

Jakie białko jest najlepsze dla osób po 60. roku życia?

Według ekspertów wspomnianego portalu wskazane jest zastąpienie przetworzonego mięsa zdrowymi źródłami białka.

Jedno ze wspomnianych badań wykazało, iż zastąpienie mięsa roślinami strączkowymi może obniżyć wysoki poziom cholesterolu.

Wegetariańskie alternatywy obejmują soję, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, orzechy i nasiona. Ponadto kurczaki i ryby mają niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne rodzaje mięsa. (Siema)

Polecamy tę wiadomość

Idź do oryginalnego materiału