Dziś Światowy Dzień Żywności. Ilu Polaków wyrzuca jedzenie?

zambrow.org 3 godzin temu

Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów, które najczęściej lądują w koszach, są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia 2024" na temat skali marnowania jedzenia w Polsce. W polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności – jednocześnie, jak podaje Główny Urząd Statystyczny, aż 6,6% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Na potrzeby raportu “Nie Marnuj Jedzenia 2024”, Banki Żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób i zapytały o zwyczaje dotyczące marnowania jedzenia. W tegorocznym badaniu aż 45% respondentów przyznaje się do wyrzucania jedzenia przynajmniej od czasu do czasu. Wynik ten wskazuje na znaczącą skalę problemu, który ma nie tylko negatywny wpływ na domowy budżet, ale także na środowisko naturalne, przyczyniając się do marnowania zasobów i emisji gazów cieplarnianych związanych z produkcją i utylizacją żywności. Pozytywnym sygnałem jest jednak spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek 45% respondentów deklarujących, iż nie marnują żywności. - Marnowanie żywności to nie ty

Idź do oryginalnego materiału