Za nami ogólnopolski konkurs „Czas na rybę”. Ósma edycja najlepszych kucharzy w Polsce odbyła się na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. Opolskie). „Czas na rybę” to konkurs kulinarny, który ma na celu promowanie ryb słodkowodnych w polskiej kuchni. Organizatorzy koncentrują się na wykorzystaniu lokalnych produktów, zwłaszcza ryb słodkowodnych pochodzących z polskich jezior, rzek oraz hodowli. W zmaganiach brały udział uczennice z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej: Zuzanna Śliwa i Martyna Talar. Zajęły one 2. miejsce! Gratulujemy!
Konkurs skierowany jest głównie do szefów kuchni, kucharzy, pasjonatów gotowania oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy rywalizują w przygotowywaniu kreatywnych i smacznych dań z ryb. Uczestnicy mają okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, a także odkrywać nowe sposoby wykorzystania tradycyjnych składników, przy jednoczesnym podkreśleniu walorów smakowych i wartości odżywczych ryb słodkowodnych.
– Pierwszym etapem zmagań było przygotowanie autorskiej receptury na danie z Karpia. istotny był dobór odpowiednich składników i wygląd potrawy. Uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Nawojowej Zuzanna Śliwa i Martyną Talar podjęły to wyzwanie. Do finału zakwalifikowało się tylko 6 drużyn z całej Polski. Dziewczyny z Nawojowej przygotowały Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół danie: Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół. Zuzanna Śliwa i Martyna Talar zajęły 2 miejsce! – informuje Anna Wilk z Zespołu Szkół w Nawojowej.
Nad całym projektem czuwała nauczycielka Anna Wilk i absolwent Technikum Żywienia Dominik Lorek, który odnosi spore sukcesy w tej branży. Gratulacje dla całego teamu z Nawojowej.
W trakcie konkursu oceniane były nie tylko umiejętności techniczne, ale również kreatywność, prezentacja dania oraz jego smak. W jury zasiadają eksperci z branży gastronomicznej, którzy dbają o wysoki poziom rywalizacji. Konkurs ten ma także na celu edukację uczestników i widzów w zakresie walorów zdrowotnych ryb oraz promowanie ekologicznej i zrównoważonej akwakultury.