Dziennikarze RMF-u w Chrzanie. Spotkali się z miejscowym KGW w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" [ZDJĘCIA, WIDEO]

jarocinska.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: foto Kuba Piotrowicz


W jakiej akcji wzięło udział KGW w Chrzanie?

W każdą wakacyjną środę dziennikarze radia RMF wyruszają w Polskę w ramach swojej akcji "Pyszne, bo polskie", gdzie prezentują różnego rodzaju lokalne dania. W jaki sposób radiowcy zainteresowali się akurat Chrzanem?

- Padła propozycja, żebyśmy ugotowali coś z chrzanem, zgodnie z nazwą naszej miejscowości. Zgodziliśmy się, bo dlaczego nie? Musimy trochę się promować - mówi prezeska chrzańskiego KGW Maria Wiśniewska.

Będący z kolei w Chrzanie dziennikarze RMF - Magda Wojtoń i Benjamin Kubiak-Piłat argumentowali wybór miejscowości z gminy Żerków ze względu na to, jak popularne stały się wojewódzkie zawody w tarciu chrzanu, które realizowane są właśnie w Chrzanie.

Chrzańska panna cotta skradła serca

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały pełny obiad - zupę, danie główne oraz deser. Jako pierwszej skosztowaliśmy wraz z radiowcami zupy chrzanowej, która oprócz tytułowego składnika zawierała także ziemniaki, pora, cebulę i jabłko. Całość była mocno zblendowana i kremowa, dzięki dodatku śmietany. Co ciekawe, smak chrzanu, który wydaje się intensywny, w tej kompozycji był subtelny, a sama zupa była słodkawa.

Na główne danie otrzymaliśmy schab. Był on peklowany przez dziesięć dni, a następnie pieczony. Jako dodatki zaserwowano sos chrzanowy, ziemniaki oraz ćwikłę, oczywiście z chrzanem. Ponownie wszystko było bardzo smaczne i dobrze się komponowało.

Największe show zrobił jednak deser - chrzańska panna cotta. Ten włoski deser kojarzy się głównie z owocami, tymczasem panie z naszego KGW dodały do niego chrzan! Mimo iż lubię gotować, to nigdy w życiu nie wpadłbym na takie połączenie. Na górze także mieliśmy niecodzienną polewę, która składała się z jabłka, buraka, soku z wiśni oraz czerwonego wina.

Choć nie jestem fanem panna cotty ani chrzanu, to połączenie tych dwóch rzeczy bardzo mi smakowało. Podobne zdanie mieli także dziennikarze z RMF-u.

Dalsza część artykułu pod WIDEO

OnNetwork ID: M2JzLDlGV0UsMA==

Nie tylko gotowanie i smakowanie

Całe wydarzenie nie zakończyło się tylko i wyłącznie na próbowaniu potraw. Panie z KGW miały okazję poopowiadać o tym, jak tworzyły wszystkie dania w trakcie głównych wydań Faktów RMF.

W trakcie jednego z serwisów zaśpiewały także fragment "Lipki". Ponadto były bohaterkami wielu Insta Stories na profilu radia. Na sam koniec nie zabrakło także wymiany podarunków.

Członkinie KGW podarowały radiowcom różnego rodzaju wyroby z chrzanem. Koło natomiast w nagrodę za świetnie przygotowane dania otrzymało certyfikat przygotowany przez RMF.

Idź do oryginalnego materiału