W święta wielkanocne w każdym domu nie może zabraknąć żurku. Najlepszy wychodzi ten, który bazuje na samodzielnie przygotowywanym zakwasie. Musimy jednak uważać, aby nie popełnić błędów, przez które zakwas się psuje, a także jeżeli już do nich dojdzie, wiedzieć, w jaki sposób rozpoznać, iż z naszym zakwasem jest coś nie tak.
Co sprawia, iż zakwas na żurek się psuje? To jest częstą przyczyną
Zdarza się, iż proces fermentacji nie udaje się i w rezultacie zakwas na żurek po prostu się psuje. Często wynika to z tego, iż do przygotowywania go, używamy narzędzi, które nie są do końca czyste, co przyczynia się do niepowodzenia.
Wobec tego należy zadbać o to, aby słoik, w którym będziemy umieszczać zakwas, był wcześniej wyparzony. Oprócz tego musimy także dokładnie wyczyścić oraz wyparzyć łyżkę, którą będziemy mieszać nas zakwas. Jest to bardzo istotne, ponieważ jeśli do zakwasu dostaną się bakterie, to może on się zepsuć.
Czasem powodem tego, iż zakwas nie wychodzi, jest to, iż użyliśmy nieprawidłowych dodatków do jego przygotowywania. Mowa np. o dodaniu zepsutego produktu, jakim może być psujący się już przed wrzuceniem do słoika czosnek. Warto więc dokładnie sprawdzać, co dodajemy do zakwasu, aby nasza praca nie poszła na marne.
Czytaj również: Ten owoc warto mieć w kuchni. Skutecznie zastąpi wiele drogich środków
Jak rozpoznać zepsuty zakwas na żurek? Zwróć na to uwagę
Ważne jest także to, by wiedzieć, jak rozpoznać, iż nasz zakwas jest zepsuty, aby nie dolać go przypadkiem do żurku. Przede wszystkim złym pomysłem jest próbowanie jego smaku, ponieważ o ile w środku wytworzyła się pleśń, to mogłoby to negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Zamiast tego spójrzmy, czy na powierzchni zakwasu nie pojawił się kożuszek pleśni. To on zwykle świadczy o tym, iż podczas fermentacji zadziało się coś niewłaściwego. Ma on nieregularny kolor, ponieważ pleśń może mieć barwę żółtą, niebieską lub zieloną. Pierwszą oznaką są pojedyncze kropki pleśni, a po upływie czasu zajmuje ona całą powierzchnię wody.
W przypadku, gdy przez cały czas nie mamy pewności co do tego, czy zakwas jest zepsuty, powinniśmy go powąchać. Dobry produkt powinien mieć lekko kwaśny aromat. Z kolei zakwas niezdatny do spożycia będzie miał nieprzyjemny zapach pleśni.
Zobacz też:
Wiele osób wkłada tę roślinę do koszyczka wielkanocnego. Uważaj, może być trująca
Jesz kiełkujące ziemniaki? Tak wpływają na twoje zdrowie
Ten sok to sekret młodego wyglądu gwiazd. Pij codziennie, pół godziny po posiłku