Doskonały dżem to taki, który ma zwartą strukturę i łatwo się rozsmarowuje. Jest kilka sposobów na to, żeby zagęścić zbyt lejący dżem. W przypadku owoców, które zawierają dużo naturalnej pektyny, jak np. jabłka, bardzo dobrze sprawdzi się tradycyjna metoda stosowana przez nasze babcie, czyli długie gotowanie. Jakie są inne sposoby na uporanie się z problemem?
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Jak zagęścić przetwory owocowe naturalnymi sposobami?
W wielu domach w okresie letnim przygotowywane są dżemy, które posłużą zimą, w momencie, kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców. Choć ich zrobienie nie jest trudne, to czasem - zwłaszcza gdy nie mamy zbyt dużego doświadczenia - dżem wychodzi zbyt rzadki. W takiej sytuacji warto znać sposoby na to, jak zagęścić przetwory, aby w razie potrzeby uratować nasz dżem. Pierwszym sposobem jest wspomniane już wyżej dłuższe gotowanie. Dżem powinien być gotowany na małej mocy palnika, bez przykrycia. Dzięki temu nadmiar wody łatwiej odparowuje, a konsystencja jest odpowiednio gęsta.
Jak zagęścić rzadki dżem? Dodaj owoce bogate w pektyny
Kolejnym sposobem na to, jak zagęścić rzadki dżem, jest dodatek owoców zawierających dużą ilość pektyny. Pektyna to naturalna substancja zagęszczająca, która po podgrzaniu tworzy żelową strukturę. Niektóre owoce zawierają jej więcej, inne mniej. jeżeli dżem z truskawek nie gęstnieje, to można dodać do niego np. jabłko lub banana.
Jak zagęścić dżem? Żelatyna sprawdzi się znakomicie
W sytuacji, gdy konsystencja naszego dżemu nie jest taka, jak być powinna, to szukamy szybkich sposobów na to, jak zagęścić dżem. Żelatyna może okazać się w tym przypadku strzałem w dziesiątkę. Dzięki niej uzyskamy idealnej konsystencji przetwory w zaledwie kilkanaście minut.
Żelatynę należy wymieszać z zimną wodą, a następnie odstawić do napęcznienia. Delikatnie podgrzaną dodajemy do gorącego dżemu i dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, iż przetwory z dodatkiem żelatyny mają bardziej galaretowatą konsystencję.
Jak zagęścić dżem galaretką? Szybka, prosta i skuteczna metoda
Wpływ na gęstość dżemu ma przede wszystkim rodzaj owoców oraz metoda przygotowania (długie gotowanie). jeżeli widzisz, iż przetwory wychodzą zbyt rzadkie, to warto znać również inny prosty i skuteczny sposób na to, jak zagęścić dżem. Z pomocą galaretki możesz gwałtownie rozwiązać swój problem. Wystarczy, iż wsypiesz proszek do gorącego dżemu, zamieszasz i zagotujesz. Pamiętaj o tym, aby smaki dobrze ze sobą współgrały (np. galaretka truskawkowa do dżemu truskawkowego).
Jak zagęścić gotowy dżem? Te dodatki również są bardzo pomocne
Nie tylko galaretka i żelatyna sprawią, iż Twoje przetwory uzyskają doskonałą konsystencję. Świetnym patentem na to, jak zagęścić gotowy dżem owocowy, jest dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Mąkę należy rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać do gotującego się dżemu. Pamiętaj o mieszaniu dżemu, aby nie pojawiły się w nim grudki.
Wiele osób używa również cukru żelującego (żelfixu, konfiturexu, dżemixu), który daje gwarancję odpowiedniej konsystencji i skraca czas gotowania. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż przetwory z nim są słodsze i nie każdy jest ich zwolennikiem.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę













