Dżem ze śliwek z dużą ilością błonnika. Do piernika i na naleśniki. Zrób teraz, zimą zjesz ze smakiem

g.pl 2 dni temu
Historia dżemu ze śliwek sięga kilku wieków wstecz i do dziś jest on jednym z najbardziej ulubionych przetworów owocowych w wielu krajach. Co więcej, ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wykorzystanie go do aromatycznego świątecznego piernika to tylko jedno z nich.
Dżem śliwkowy to prawdziwe bogactwo smaku i składników odżywczych. Z uwagi na zawartość cennych składników odżywczych, śliwki stanowią bardzo wartościowy składnik diety. W dżemie ze śliwek znajdziemy sporą dawkę witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, a także wspiera układ odpornościowy człowieka. W śliwkach jest ponadto dużo błonnika, który jest kluczowym elementem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz wspomaga utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Warto również wspomnieć, iż owoce te zawierają polifenole, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.


REKLAMA


Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu


Dżem ze śliwek węgierek - klasyka owocowych przetworów
Nasz pierwszy przepis to dżem ze śliwek węgierek, czyli klasyczny i najpopularniejszy dżem owocowy w naszych spiżarniach. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


2 kg śliwek węgierek
1 kg cukru


Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu, pamiętając, aby często mieszać zawartość garnka. Aby dżem ze śliwek miał odpowiednią konsystencję, należy gotować go przez kilka godzin. Pracę można rozłożyć sobie np. na dwa dni i każdego dnia po trochu gotować. Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.


Dżem z aronii i śliwek - niebanalne połączenie smakowe
Kolejna nasza propozycja to dżem z aronii i śliwek, czyli nowoczesna modyfikacja podstawowego przepisu na dżem ze śliwek. Aby przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek, będziesz potrzebować następujących składników:


1 kg śliwek
1 kg aronii
1,5 kg cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny


Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na pół i usuń pestki. Aronię opłucz i usuń szypułki. Owoce umieść w dużym słoiku, a następnie dodaj cukier i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Gdy owoce się rozpadną i dżem ze śliwek i aronii uzyska pożądaną konsystencję, przełóż go do wyparzonych wcześniej słoików. Słoiki z dżemem ze śliwek szczelnie zamknij, a następnie odłóż do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem ze śliwek z żelfixem - szybki sposób na smaczną konfiturę
Świetną propozycją dla niecierpliwych jest z kolei dżem ze śliwek z żelfixem (można użyć też konfiturex, dżemix lub cukier żelujący). Żelfix przyspiesza produkcję dżemu i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w samodzielnym przygotowywaniu przetworów owocowych. Dżem ze śliwek z żelfixem przygotujesz z użyciem następujących składników:


2 kg śliwek
500 g cukru
1 opakowanie żelfixu (opcjonalnie: konfiturex, dżemix lub cukier żelujący)


Sposób przygotowania:


Śliwki dokładnie opłucz, a następnie przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce umieść w dużym garnku i zacznij podgrzewać na średniej mocy palnika. Żelfix bardzo dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru i dodaj do gotujących się owoców. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj pozostały cukier i ponownie doprowadź do wrzenia. Cukier powinien się w całości rozpuścić. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem do wystygnięcia.


Dżem ze śliwek - Thermomix. Prosty przepis dla wszystkich
Na koniec prosty przepis na dżem ze śliwek z Thermomixa. Przygotujesz go z następujących składników:


1 kg śliwek
500 g cukru
1 opakowanie żelfixu (opcjonalnie: konfiturex, dżemix lub cukier żelujący)


Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do misy Thermomixa i rozdrobnij śliwki na prędkości 5 przez 5 sekund. Do naczynia dodaj cukier i żelfix (możesz go pominąć). Ustaw Thermomixa na 100 stopni u miksuj przez 20 minut na prędkości 2. Gorący dżem ze śliwek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Odwróć do góry dnem do wystygnięcia.


Zobacz też: To naturalna bomba błonnika i potasu. Zrób te suszone owoce sam w domu i ciesz się nie tylko smakiem
Idź do oryginalnego materiału