Dżem z pigwy coraz częściej gości w naszej kuchni. Może być wykorzystany na wiele różnych sposobów, w tym m.in. jako dodatek do domowych deserów, naleśników lub gofrów. Dlaczego warto sięgać po dżem z pigwy?
REKLAMA
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Dżem z pigwy gruszkowej — czemu warto go jeść?
Dżem z pigwy gruszkowej to produkt nie tylko bardzo smaczny, ale także niezwykle zdrowy. Pigwa coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach, a jej owoce bez problemu dostaniemy także w sklepach i lokalnych bazarach. Dlaczego warto spożywać pigwę? Pigwa to prawdziwa bomba witamin i cennych składników odżywczych. Pigwa jest bardzo zasobna w witaminę C, która odgrywa bardzo dużą rolę we wzmocnieniu układu odpornościowego człowieka. W pigwie znajdziemy także m.in. błonnik, wspierający pracę układu trawiennego oraz pektyny, które regulują pracę układu pokarmowego.
Dżem z pigwy — przepis podstawowy
Jak zrobić smakowity dżem z pigwy? Przepis podstawowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować dżem z pigwy na zimę, będziesz potrzebować następujących składników:
2 kg owoców pigwy
kilogram cukru
500 ml wody
sok wyciśnięty z cytryny
Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie opłucz, a następnie obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną na kawałki pigwę włóż do garnka, a następnie dodaj cukier, sok z cytryny i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż owoce się rozpadną i utworzy się gęsty dżem. Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem z pigwy bez obierania?
Choć w powyższym przepisie jest mowa o obieraniu skórek z owoców, to dżem z pigwy bez obierania jest również możliwą opcją. Taki sposób przygotowania dżemu ma kilka zalet. W skórkach pigwy również znajduje się wiele cennych witamin i minerałów, a ponadto znajdziemy tam także pektyny, które wpływają na konsystencję dżemu, nadając mu większej gęstości. Dżem z pigwy bez obierania to także szybszy sposób na przygotowanie smakowitego przetworu. Skórka nadaje także bardziej intensywny aromat, dzięki czemu smak pigwy jest mocniej wyczuwalny. Jak przygotować dżem z pigwy bez obierania? W zasadzie można wykorzystać powyższy przepis na podstawową wersję dżemu z pigwy z tą różnicą, iż musimy przyłożyć szczególną uwagę do bardzo dokładnego oczyszczenia owoców. Pozostała część receptury pozostaje bez zmian.
Dżem z pigwy i jabłek — połączenie idealne
Dżem z pigwy i jabłek to doskonałe połączenie sezonowych owoców, które pozwala na pogłębienie smaku naszego przetworu. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis:
kilogram pigwy
kilogram jabłek
kilogram cukru (jeżeli dżem ma być bardziej słodki, można użyć więcej)
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pigwę i jabłka obierz ze skórek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Pigwę umieść w dużym garnku. Owoce zasyp cukrem, a następnie wlej wodę i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Gdy owoce nieco zmiękną, dodaj pokrojone jabłka i gotuj razem przez ok. 1 godzinę (czas gotowania zależy od rodzaju użytych owoców). Gdy dżem z pigwy i jabłek będzie miał odpowiednią konsystencję, przełóż go do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem z pigwy i jabłka z dodatkami
Dżem z pigwy i jabłka można wzbogacić także o inne smaki, które będą odpowiadały naszym indywidualnym preferencjom. Jakie składniki pasują do smaku pigwy i jabłka? Tak naprawdę mamy dużo możliwości i całkowitą dowolność, jednak należy przyznać, iż idealnym połączeniem wydaje się być pomarańcza i cytryna. Użycie cytrusów wzbogaci nie tylko smak naszego dżemu z pigwy, ale także jego walory prozdrowotne. Ze smakiem pigwy idealnie komponują się także przyprawy korzenne, typowo "świąteczne", czyli np. cynamon, goździki, imbir czy kardamon. Zdarza się, iż do dżemu z pigwy i jabłka dodawane są także orzechy, które podkręcają smak naszego przetworu, a także tworzą przyjemną chrupkość w ustach. Można do tego celu wykorzystać m.in. posiekane migdały, orzechy włoskie lub orzechy laskowe.
Zobacz też: Dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie? Popełniasz ten fatalny błąd. Musisz zrobić to przed ugotowaniem