Drewniana, plastikowa czy szklana - która deska do krojenia lepsza? Jedna z nich jest bardzo szkodliwa

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Jaka deska do krojenia najzdrowsza?, fot. redakcja


Deska do krojenia znajduje się w każdym domu. Mało kto jednak wie, która z nich jest najlepsza - drewniana, plastikowa czy szklana? Wyjaśniamy, którą wybrać, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
To kuchenne akcesorium ułatwia obróbkę produktów, ale nie tylko. Przydaje się także podczas przyrządzania różnych potraw i chroni kuchenny blat przed zarysowaniem. Nie każdy jednak wie, jaki rodzaj materiału deski do krojenia wybrać, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Czy krojenie na plastikowej desce jest szkodliwe? Ekspertka nie ma wątpliwości. Problemy z płodnością to wierzchołek góry lodowej
W wielu domach często można spotkać deskę plastikową, która jest stosunkowo tania w zakupie, lekka i łatwa w czyszczeniu. Okazuje się jednak, iż to kiepski wybór. Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego udowodnili, iż przygotowywanie jedzenia na plastikowej desce sprawia, iż ludzki organizm wchłania ogromne ilości cząstek mikroplastiku.


Deska do krojenia. zdj. ilustracyjne yacobchuk/iStock


Dr Syeed Md Iskander z North Dakota State University przeprowadził badanie, którego wyniki są zaskakujące. Rocznie jedna plastikowa deska może wyprodukować 50 gramów mikroplastików polipropylenowych. Bromatolożka, dr hab. Małgorzata Grembecka, w rozmowie z portalem "Interia" wyjaśniła, iż mikroplastik jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. - Wiadomo, iż wywoływać on może zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością; może być też neurotoksyczny, immunotoksyczny, a co także geno- i cytotoksyczny. Wiadomo też, iż obecność mikroplastiku zwiększa stres oksydacyjny - powiedziała.


Jaką deskę do krojenia wybrać? Postaw na ten rodzaj. Jest najbezpieczniejsza
Dobrym wyborem będzie szklana deska do krojenia. Nie wchłania ona wilgoci, jest higieniczna i nie sprzyja rozwojowi bakterii. Niestety zdarza się, iż tępi noże, a kiedy upadnie na podłogę, może uszkodzić płytki, więc jej używanie bywa ryzykowne. Warto więc postawić na deskę drewnianą. Jest ona z natury antybakteryjna, ponieważ zawarta w niej celuloza niweluje drobnoustroje, jednak warto mieć na uwadze, iż drewno szybciej się niszczy i łatwiej naciąć je nożem. W tym przypadku trzeba też ostrożnie obchodzić się z olejem, bo tłuste plamy mogą być trudne do usunięcia. Najlepsze będą deski z buku, brzozy, wiązu i jesionu.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału