Jesienią częściej sięgamy po rozgrzewające napary. zwykle pijemy herbatę z miodem i cytryną. Jeśli natomiast dodamy do niej pewną, korzenną przyprawę, to wówczas zyskamy napój na wzmocnienie odporności, dodatkowo przyspieszający trawienie. Może być pomocny w odchudzaniu.
Nie tylko cytryna i miód. Wsyp ten rozgrzewający dodatek do herbaty
Do herbaty warto dodać kilka goździków, będących wysuszonymi pąkami kwiatowymi z drzewa goździkowego. Dzięki nim napar zyskuje intensywny, korzenny aromat.
Taki napój będzie idealny na sezon jesienno-zimowy, gdy w kuchni królują korzenne przyprawy, a organizm potrzebuje wzmocnienia odporności.
Goździki sprawiają, iż herbata staje się jeszcze smaczniejsza. Dla podbicia smaku warto łączyć ją również z innymi dodatkami, tj. cytryna, miód, rozmaryn i laski cynamonu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gorąca czekolada – smaczna i pełna adekwatności. Dlaczego warto ją pić jesienią?
Dlaczego warto pić herbatę z goździkami?
Herbata z goździkami wykazuje wszechstronne działanie prozdrowotne. Ta przyprawa zawiera eugenol, czyli substancję o adekwatnościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Chroni więc organizm przed infekcjami i pomaga w przeziębieniu i przy bólu gardła.
Oprócz tego ma w swoim składzie antyoksydanty, wspierające układ immunologiczny. W związku z tym pomaga w ochronie organizmu przed infekcjami. Ze względu na wspomniane adekwatności przeciwzapalne łagodzi bóle głowy, mięśni i stawów.
Herbata goździkowa sprzyja wytwarzaniu enzymów usprawniających rozkład pożywienia. Właśnie dlatego wspomaga przemianę materii i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj. wzdęcia, niestrawność czy bóle brzucha. Może więc wspierać odchudzanie, oczywiście przy stosowaniu odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.
Goździki zapewniają świeży oddech i pomagają w zwalczaniu bakterii, które przyczyniają się do powstawania ubytków i stanów zapalnych dziąseł. Co więcej, dzięki ich adekwatnościom przeciwbakteryjnym możemy złagodzić ból zębów.
Jak przygotować herbatę z goździkami?
Przygotowanie herbaty z goździkami jest bardzo proste. Na początek zagotowujemy 1 szklankę wody. Potem dodajemy do niej ulubioną herbatę i 3-4 goździki. Całość gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu.
Na koniec odcedzamy napar do filiżanek i pijemy na ciepło. W jeszcze prostszej wersji wystarczy dorzucić kilka goździków do ulubionego, herbacianego napoju.
Zobacz też:
Weź z kuchni i połóż na parapecie. Zapomnisz o mokrych oknach i wilgoci
Wtyk amerykański pcha się drzwiami i oknami? Tak w mig go wypędzisz
Wrzuć na noc do toalety. Rano będzie biła czystością po oczach











