Wiosna zawitała i już niedługo pola, łąki ogrody zakwitną. Wszyscy czekamy z euforią na kwiaty, które tak upiększą nam przestrzeń. Będzie kolorowo i pachnącą.
Wiosenna kwiaty będą w Klubie Twórczych Mam tematem kwietnia. A dziś chciałam Wam pokazać, które z nich są jadalne i mogą znaleźć się na naszym talerzu.
Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą:


Winny, trawiasty smak, do dekoracji dań, deserów, sałatek.

Smak podobny do cytrynowego, ale bardziej złożony. Do sałatek, deserów, naparów, herbat, można zrobić ocet lub syrop

Smak cytrusowy podobny do skórki od grejpfruta, dodawana do aromatyzowania sałatek i ciast


Kwaśny smak dodatek do deserów i sałatek

W zależności od odmiany smak słodki lub kwaśny. Do sałatek, dżemów oraz ciast, win a także podaje się ją jako aromatyzowaną wodę różaną

Spożywane na surowo, jako składnik sałatek, można przyrządzić z nich zupy lub obsmażyć w cieście
.jpg)
Kwiaty maja lekko słodki smak. Cała roślina jest jadalna ale liście i korzenie są gorzkie. Można do dodać do ciastek, racuszków, risotto, galaretek

Lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę do sałatek, kanapek

Smak kwiatów przypomina szafran: pieprzowy, gorzki lub ostry, pikantny. Do herbat i naparów, dekoracja do potraw

O smaku ogórka. Do surówek, sałatek, napojów

Kwiatowo-cytrusowa nuda z intensywnym aromatem, do ciastek, mufinek, ciast, dań mięsnych, rybnych, sosów i sałatek oraz do olejków eterycznych.

Uwaga: nie wszystkie fiołki są jadalne. Najbezpieczniej jeść tylko płatki. Można je dodawać do sałatek, deserów, zup i dań wytrawnych. Maja delikatny słodki smak

Bardzo popularny i zdrowy o wszechstronnym zastosowaniu.
...........
Pozdrawiam kwiatowo
Joanna-JB
