Domowy sos grzybowy ze śmietaną. Wypróbuj przepis na posiłek idealny po powrocie z lasu. Tak gotowały nasze babcie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/shaiith/zdjęcie ilustracyjne


Sos grzybowy to danie, które najlepiej smakuje po powrocie z grzybobrania. Właśnie wtedy przyrządza się danie, które można zabielić śmietaną lub podawać ugotowane na bulionie warzywnym. Zobacz tradycyjny przepis na sos grzybowy, który podacie do mięsa, makaronu lub ugotowanych ziemniaków.

Sos grzybowy – przepis z grzybów leśnych

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g świeżych grzybów np.: borowików, maślaków, koźlarzy lub kurek,
  • 300 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 40 g masła,
  • 100 ml śmietany kremówki 30 procent,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 40 g natki pietruszki lub koperku.

Czytaj także:Co zrobić z grzybów? Pascal Brodnicki stosuje wyrafinowany składnik. Zobacz TOP 9 przepisów z grzybami

Jak zrobić dobry sos grzybowy?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie obsmażyć na 20 g masła aż osiągną złoty kolor.
  2. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, pokroić, dodać do cebuli i zalać wodą.
  3. Gdy grzyby będą miękkie, wywar należy przecedzić, wystudzić i zachować na później.
  4. Mąkę należy przesmażyć z pozostałym masłem, dodać wystudzony wywar z grzybów i posiekane grzyby.
  5. Wszystkie składniki należy zalać śmietanką kremówką, dokładnie wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem.
  6. Sos grzybowy należy zagotować do pierwszego wrzenia.
  7. Gotowy sos grzybowy przed podaniem trzeba posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Wypróbuj także przepis na sos z boczniakami:

Makaron z sosem grzybowym. Przepis na szybki obiad

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Proponuję zrobić makaron z sosem z boczniakami i natką pietruszki. Całość można posypać startym serem typu parmezan czy bursztyn. To proste i pożywne danie, idealne na…

Katarzyna Puczyńska

Sos grzybowy z gęstą śmietaną

Domowy sos grzybowy ze świeżych grzybów można też „odchudzić” i zamiast śmietanki kremówki dodać gęstą śmietanę o 18 – procentowej zawartości tłuszczu. Nasze mamy i bacie często korzystały ze śmietany, którą trzeba było zahartować, aby się nie zważyła w trakcie gotowania.

Zioła do sosu grzybowego

Domowy sos grzybowy nie wymaga wielu ziół i przypraw. o ile tradycyjny zestaw natki pietruszki i koperku zdążył wam się przejeść, to zachęcamy to eksperymentowania z użyciem suszonego majeranku albo liści świeżego tymianku. Każdy z nich wydobędzie wyjątkowy aromat leśnych grzybów.

Smak grzybów będzie jeszcze bardziej wzmocniony, gdy do gotowania sosu dolejecie 40 ml białego wina lub octu jabłkowego. Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was ugotowania pożywnego sosu grzybowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału