
Lodowa rewolucja z serca Sądecczyzny trwa. Poznajcie Dolce Florek! To nowa marka, która w ciągu zaledwie jednego sezonu podbiła lokalne (i nie tylko) podniebienia. Rzemieślnicze lody, oparte na 170-letniej włoskiej tradycji i oryginalnym patencie mistrzów z Italii, serwowane są w kilku punktach regionu i zdobywają coraz większą rzeszę wiernych smakoszy. Próbowaliście już?
Produkt z historią – pomysł, który dojrzewał
– Dolce Florek to nie przypadek, a starannie zaplanowany projekt, który dojrzewał od 2024 roku. Marka opiera się na oryginalnym włoskim patencie – rzemieślniczej recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie od ponad 170 lat. Stawiamy na jakość produktu dlatego mleko pochodzi z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu. Lody produkowane są lokalnie, ale mają w sobie duszę południowej Europy – kremowe, intensywne, naturalne. Na chwilę obecną oferta obejmuje 8 starannie dopracowanych smaków, ale w planach jest rozwój… aż ponad 200 receptur! – mówi znany sądecki restaurator Tomasz Florek, właściciel marki.
Gdzie znajdziesz Dolce Florek?
Marka dostępna jest już w kilku lokalizacjach, a lodowe punkty rozpoznasz po estetycznych przyczepkach i długich kolejkach uśmiechniętych klientów:
- Stary Sącz – Cyganowice 100 (stacja paliw Huzar),
- Kamionka Wielka 767 – obok restauracji Florencja,
- Nowy Sącz – Aleje Wolności 37 (teren dawnej Sandecji, obok pasażu Grodzkiego),
- Nova.Galicja – Miasteczko Galicyjskie, ul. Lwowska 226, Nowy Sącz,
- Gródek nad Dunajcem – Trattoria Mr Jerry,
- Dolce Florek – Plener & Event – mobilne punkty na wydarzeniach w regionie,
- Kawiarnia Prezydencka – ul. Nowotarskiego (deptak) w Krynicy-Zdroju.
W każdej z tych lokalizacji serwowane są lody klasy premium – naturalne, kremowe, intensywne w smaku. To po prostu lodowy hit tego lata!
Lody Dolce Florek można znaleźć nie tylko w mobilnych punktach i lodowych przyczepkach. Te wyjątkowe, rzemieślnicze smaki serwowane są również w formie eleganckich deserów w restauracjach prowadzonych przez Katarzynę i Tomasza Florków – Novo.sądecka, Florencja oraz Novo.Chill. To właśnie tam tradycja spotyka się z kulinarną kreatywnością, a lodowe kompozycje stają się częścią pełnego, smakowego doświadczenia.
Lód, który zostaje w pamięci
Dolce Florek udowadnia, iż lokalne może być światowe. Dzięki pasji, doświadczeniu i włoskim korzeniom marka tworzy coś więcej niż deser – tworzy doświadczenie smaku, które zostaje w pamięci na długo. A to dopiero początek – zespół Dolce Florek pracuje nad kolejnymi, 200 recepturami i planuje kolejną ekspansję.
Materiał partnera.