Zielona herbata od wieków uchodzi za napój długowieczności, pełen prozdrowotnych adekwatności. Delikatny smak połączony ze skarbnicą składników odżywczych sprawia, iż napar ten chętnie pity jest na całym świecie. W okresie jesienno-zimowym warto jeszcze nieco bardziej podkręcić jej smak i działanie z pomocą imbiru, który także niesie ze sobą niesamowite adekwatności. Dlaczego warto to połączenie włączyć do swojej diety?
Zielona herbata z imbirem — wsparcie dla odporności i metabolizmu
Zielona herbata znana jest ze swojego bogatego składu. Jako źródło polifenoli wspiera układ odpornościowy, spowalnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na pamięć czy też wspomaga odchudzanie i metabolizm. To napój pełen dobra, po który warto sięgać regularnie.
W połączeniu z imbirem tworzy doskonały napój rozgrzewający, który sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Imbir to popularna przyprawa, która słynie ze swojego lekko ostrego i piekącego smaku. Korzeń imbiru ma jednak do zaoferowania o wiele więcej. Bogaty w witaminy, minerały i olejki eteryczne działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także pobudza krążenie.
Połączenie zielonej herbaty z imbirem jest więc wspaniałym duetem niosącym ze sobą nieocenione adekwatności w kontekście zdrowia i odporności. Taka herbata rozgrzewająca jest niczym tarcza ochronna dla organizmu oraz wsparciem w walce z przeziębieniami.
Ponadto adekwatności zielonej herbaty i zalety imbiru mają dobry wpływ na proces przemiany materii, przez co połączenie to polecane jest nie tylko w kontekście odporności, ale i odchudzania. Imbir sprzyja również trawieniu, łagodzi wzdęcia oraz wspiera pracą żołądka.
Sprawdź też: Zaparz i pij zamiast herbaty. Przestaniesz podjadać i poczujesz luz w spodniach
Przepis na herbatę z imbirem. Proste, ale pamiętaj o kilku kwestiach
Regularne picie herbaty z imbirem może przynieść dla organizmu wiele korzyści, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto to doskonały napój rozgrzewający na chłodne dni. Istnieją różne sposoby przyrządzania herbaty z imbirem, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach, dzięki którym napar wyjdzie smaczny i pełen cennych adekwatności.
Warto pamiętać, iż imbir może spowodować częściowe zatrzymanie zaparzania się herbaty, dlatego nie należy wrzucać go od razu. Parzony oddzielnie może mieć z kolei bardziej ostry i wyrazisty smak, który nie każdemu może odpowiadać. Dobrze więc znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie, które zrównoważy smak zielonej herbaty i imbiru.
Najlepiej taki napój przygotować z 3 łyżeczek zielonej herbaty i 6 plasterków imbiru. Susz zalej 400 ml wody o temperaturze 80 st. C i parz przez około 4 minuty. W osoby naczyniu pokrojony imbir zalej 100 ml wody i również parz przez 4 minuty. Po odcedzeniu połącz oba napary i ciesz się napojem pełnym mocy. Dodatkowo możesz wzbogacić go o ½ łyżeczkę miodu i połowę plasterka cytryny. Wzbogaci to smak i także adekwatności pomocne w czasie przeziębienia.
Może cię zainteresować: Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku
Zobacz też:
Porysowane panele to twoja zmora? Tak przywrócisz im blask bez cyklinowania
Szare skarpetki odzyskają śnieżną biel. Wystarczy, iż zmieszasz 3 składniki
Masz problem z obieraniem dyni? W ten sposób pozbędziesz się skórki gwałtownie i bez wysiłku
















