Racuchy to delikatne, miękkie placki, najczęściej posypywane obficie cukrem pudrem. Cieszą się dużą popularnością w naszym kraju i zawsze chętnie do nich wracamy. Ich smak często przywołuje nam na myśl dawne czasy. Przepis na racuchy jest łatwy, a one mogą być podawane na śniadanie czy podwieczorek. Złocistym plackom z jabłkami nikt się nie oprze. Puszystą strukturę zagwarantują nie tylko drożdże czy proszek do pieczenia. Z tym dodatkiem racuchy też będą pulchne.
Większość z nas lubi puszyste racuchy. Upragnioną strukturę są w stanie zagwarantować drożdże. Mają jednak jeden minus. Trzeba długo czekać, aż ciasto z nimi wyrośnie. Chcąc cieszyć się pysznymi racuchami już po chwili, warto wymienić drożdże na sodę oczyszczoną. Placki będą rosły na patelni jak poduszki, a po chwili będą gotowe do podania.
Jakie jabłka pasują do racuchów?
Większość odmian: kwaśne (np. Szara Reneta) czy twarde i słodkie (np. Golden Delicious). Swoją drogą ciasto na racuchy przyjmie praktycznie każdy owoc. Można dodać do niego gruszki, śliwki, maliny, truskawki, banany czy brzoskwinie.
Rauchy na sodzie – jak je przygotować?
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru
2 jabłka
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę i sodę łączymy ze sobą, dodajemy jajko, mleko, cukier, sól i cynamon.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w plastry, przekładamy do masy na racuchy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nabieramy chochelką ciasto. Wylewamy na gorący tłuszcz, tworząc okrągłe placki i smażymy je z każdej strony, aż urosną i się zezłocą. Wkładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.