Surówka z marchewki jest zdrowa, szybka w przygotowaniu i wcale nie musi być nudna. Wystarczy, iż trochę poeksperymentujesz ze składnikami. W końcu nie od dziś wiadomo, iż w kuchni dodatki mają ogromne znaczenie. Zwłaszcza przy tak prostych daniach.
Może cię zainteresować: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Co dodać do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa? Z tym składnikiem smakuje niebiańsko
Uwielbiasz surówkę z marchewki, ale znudziła ci się jej tradycyjna wersja? Nie rezygnuj z niej, bo to skarbnica błonnika, potasu i bata-karotenu, jednak zamiast robić ją za każdym razem z jabłkiem czy ananasem, spróbuj dorzucić do niej nowy składnik.
Chodzi o popularny owoc z marketu, czyli pomarańczę, która podkręci jej smak. Z jej dodatkiem będzie jeszcze lepsza - chrupka, lekko kwaskowata i słodka zarazem. Nie zdziw się więc, iż gdy podasz ją znajomym i rodzinie, twoi bliscy poproszą cię o przepis.
Czytaj również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Jak przygotować surówkę z marchewki z pomarańczą? Prosty przepis
Przepis na surówkę z marchewki z pomarańczą możesz zmodyfikować według własnego uznania. W internecie użytkownicy non stop dzielą się własnymi wersjami tej uniwersalnej potrawy m.in. na Instagramie czy TikToku. Na pewno poradzisz sobie z jej przygotowaniem, choćby jeżeli jesteś totalnym laikiem w kwestii gotowania.
Składniki, które będą ci potrzebne:
- marchewki: 4-5 sztuk
- pomarańcza: 1 duży owoc
- orzechy włoskie: 1 garść
- oliwa: 3 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- cynamon: szczypta
- sok z cytryny: odrobina do smaku
- sól i pieprz: odrobina do smaku.
Najpierw obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Obierz pomarańcze lub mandarynki, drobno je pokrój, wrzuć do miski wraz z marchewką. Później dorzuć drobno pokrojone, podprażone orzechy włoskie (albo inne, jeżeli np. masz na nie uczulenie).
Skrop surówkę sokiem z cytryny. jeżeli chcesz, dodaj prowizoryczny sos z oliwy, miodu doprawiony cenamonem, solą i pieprzem. Polej nim surówkę z marchewki i dokładnie ją wymieszaj.
Nie lubisz pomarańczy? Do surówki z marchewki możesz dołożyć te składniki
Nie jesteś wielkim fanem pomarańczy, ale za to lubisz lekko pikantne potrawy? W takim razie do surówki z marchewki koniecznie dodaj odrobinę chrzanu albo cebuli. Możesz także połączyć warzywo z drobno pokrojonym porem.
Jeśli mimo wszystko wolisz postawić na warzywo, możesz dorzucić do surówki z marchewki nieco łagodniejszą w smaku od pomarańczy mandarynkę, żurawinę albo drobno pokrojoną śliwkę.
Zobacz też:
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą